Entreprenörskap/Affärsplanen

Från Wikiskola
Version från den 8 december 2020 kl. 21.03 av Hakan (diskussion | bidrag) (→‎Affärsplanen)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
[redigera]

Vi ska börja skissa på en affärsplan. För att den ska bli bra måste man veta ganska mycket men vi ska börja ändå. Alla saker som vi inte vet nu skriver vi upp som frågor så att vi kan ta reda på detta i framtiden. Genom att börja tänka på affärsplanen redan nu får vi bättre överblick på hela projektet.

Att skriva en projektplan

Att skriva en projektplan, fr Sahlgrenska

Affärside - Pass 1

 • Beskriv er valda projektidé eller affärsidé. Vad är poängen med det ni gör? Det ska vara en kort beskrivning som berättar det viktigaste med några få meningar.

Pass 2 - Affärsidé

Behov Produkten ska svara mot ett behov.

Maslow Se länken vid sidslutet till kritisk artikel.

maslowsidan på engelska Wikipedia har bild på trappan

Övning Titta på annonsen från delikatesskungen. Hur tror du ekonomin ser ut för företaget?

 1. Vad kostar korven i inköp för delikatesskungen?
 2. För eleverna
 3. För slutkunden?
 4. Vilka andra kostnader har delikatesskungen.
 5. Deras omsättning?
 6. Deras vinst?

Gruppuppgift: Försök hitta på en ny affärsidé inom området klassförsäljning. Kolla sid 39 för inspiration.

Redovisning på era hemsidor.

[redigera]

Affärsplanen är ett mer omfattande dokument en beskrivningen av affärsidén.

Det här behöver utvecklas men tills vidare kommer några länkar:

Eller så är det så här...

"Successful startups do not start by writing a business plan. Business plans are a tool for large companies. They are a poor planning tool, and a poor execution tool for startups. (Read Steve Blank's article on Business Models vs Business Plans to learn more: http://steveblank.com/2010/04/08/no-plan-survives-first-contact-with-customers-%E2%80%93-business-plans-versus-business-models/)

Even when startup founders waste time writing a business plan, this will be a confidential document, that will not be shared with strangers on the internet...

If business plans were public, I guess you could find them in libraries, filed under Literature -> Science Fiction -> Startup Business Plans. :-)

If you're just curious to see what a startup business plan looks like, your best bet is to find an entrepreneur friend who has written one and ask him to show it to you. (Then ask him if anything went as planned...)

If you're thinking about starting a company, I would suggest you forget about business plans, and look into business modeling and the lean startup methodology instead."

Ronan Amicel, Geek & entrepreneur, Quora.

Och

Don't Waste Time On A Startup Business Plan -- Do These 5 Things Instead, Forbes.

[redigera]

Yknot

Fyra ingenjörer bildar webbyrå...

Alloy Media

Bättre team. Fortfarande saknade vi riktning och gjorde det som flöt i vår väg.

Swedish Style.

Wireface

Det började med ett program som Siemens hade där man kunde tolka text och generera autosvar. Vi reste till en mässa i Schweiz och fick en form av testlicens. Programmet krävde omfattande inmatning av exempeltext. När vi sökte kunder kom vi i kontakt med några investerare med ett call center och en programmerare med bakgrund inom finans och en egen agenda. Vi blev lovade aktier, bjudna på fasanjakt på Gotland, hade kontor på Östermalm, brände två miljoner och sen tog det slut.

SmartParc

Vi fanns i ett coworkingställe kalla Kraftverket och hade tillgång till reklamare, ingenjörer, arkitekter och ljussättare. Förutsättningarna var utmärkta men ingen satsatde fullt ut eftersom alal vara upptagna av att göra sina ordinarie uppdrag och marknaden växte långsamt.

Hundguiden

CDROM som sålde 2500 exemplar.

[redigera]

Ert projekt behöver planeras. Det ska vara klart i vår men det är viktigt att ni håller farten uppe hela tiden. Vilka delar behöver ni jobba med och när ska det ske.


Vi börjar med en tankekarta. Sedan får ni diskutera och skapa en tidsplan.

GANTT-shemat

Ett GANTT-shema har projektets aktiviteter listade i ordning till vänster. I överkant är tidsaxeln som kan indelas i veckor eller månader. I rutorna markerar man när det ska vara aktivitet i projektet. Vartefter man blir klar med delaktiviteter markeras detta och man kan stämma av om man håller planen.

Exempel på en tidsplan gjord i Numbers

GanttProject
Ganttproject är ett Open Source-progrram
[redigera]

 • Vattenfallsprincipen är bra för långvariga projekt som behandlar många personer i projekt som inte påverkas av tiden och är enkla att förutse.
 • Agila arbetssätt är bra i mindre grupper under en kortare tid för projekt som är svåra att förutse. En flexibel arbetsform
 • Trello är ett digitalt hjälpmedel för struktur och arbetsfördelning i projekt. Du kan bjuda in personer till ditt projekt och fördela arbetsbördan bland medlemmarna.
 • WBS (Work breakdown Structure) är en metod för att dela upp och visualisera vilka uppgifter som ska göras och i vilken ordning de bör göras i för att bli klar med projektet.
[redigera]
Definition
En inkubator är en plats för små nystartade företag att växa till sig.

En inkubator eller företagskuvös är en plats med nystartande företag. En inkubator hjälper till i nya företag startskede och tillhandahåller exempelvis lokaler, telefon, dator, marknadsföring, utbildning och personligt nätverksbyggande. En inkubators främsta uppgift är att förbättra affärsklimatet i regionen och främja entreprenöriella handlingar. Inkubatorer är ofta sammankopplade med universitet men finns även utanför universitetssfären. Syftet med inkubatorverksamhet är.

 • Att diversifiera ekonomin och öka skattebasen
 • Att stärka den privata sektorn
 • Att skapa en decentrialiserad och lokal/regional utveckling
 • Att ändra attityden inför entreprenörskap, innovation och risktagandet att skapa jobb
 • Att öka chansen till företagets överlevnad
 • Att främja utveckling och överföring av teknik

Företag får ansöka om hjälp och stöd hos inkubatorn. Om inkubatorn tror på att det ansökande företaget har en produkt och en lönsam framtid får företaget stöd av inkubatorn. Inkubatorn sätter också upp delmål som företagen måste fylla. Detta brukar hålla på i några år innan företag räknas som redo att klara sig på egen hand. Wikipedia skriver om Inkubator_(nyföretagande)


Inkubatorn vill ha en statusrapport

Ni har nu varit ett halvår i inkubator. Ni har inte hunnit så långt som ni önskat för det dök upp nya idéer och tekniska problem. Och allting tar längre tid än man tror.

Nu vill inkubatorn veta hur långt ni kommit och få en stusrapport fö att bestämma om ni ska få vara kvar.

Men också för att kunna hjälpa er med tips och råd. kanske behöver ni modifiera er affärsidé.

Uppgift: Presentera ert projekt på en A4.

Syfte: Tänk dig in i situationen att du har arbetat heltid med ditt projekt i ett halvår och beskriv hur det ser ut då. Det kommer att hjälpa dig att visualisera dina mål.

[redigera]

har man en bra affärsplan kan ma nställa upp i olika tävlingar:

Nyttan med tävlingar är, förutom att man kan vinna pengar, att det ger kontakter och uppmärksamhet. Dessutom tvingas man tänka igenom sin affärsplan och konceptets ytterligare ett varv vilket är nyttigt.