Vi ska börja skissa på en affärsplan. För att den ska bli bra måste man veta ganska mycket men vi ska börja ändå. Alla saker som vi inte vet nu skriver vi upp som frågor så att vi kan ta reda på detta i framtiden. Genom att börja tänka på affärsplanen redan nu får vi bättre överblick på hela projektet.
Behov Produkten ska svara mot ett behov.
Maslow Se länken vid sidslutet till kritisk artikel.
maslowsidan på engelska Wikipedia har bild på trappan
Övning Titta på annonsen från delikatesskungen. Hur tror du ekonomin ser ut för företaget?
Gruppuppgift: Försök hitta på en ny affärsidé inom området klassförsäljning. Kolla sid 39 för inspiration.
Redovisning på era hemsidor.
Fyra ingenjörer bildar webbyrå...
Bättre team. Fortfarande saknade vi riktning och gjorde det som flöt i vår väg.
Swedish Style.
Det började med ett program som Siemens hade där man kunde tolka text och generera autosvar. Vi reste till en mässa i Schweiz och fick en form av testlicens. Programmet krävde omfattande inmatning av exempeltext. När vi sökte kunder kom vi i kontakt med några investerare med ett call center och en programmerare med bakgrund inom finans och en egen agenda. Vi blev lovade aktier, bjudna på fasanjakt på Gotland, hade kontor på Östermalm, brände två miljoner och sen tog det slut.
Vi fanns i ett coworkingställe kalla Kraftverket och hade tillgång till reklamare, ingenjörer, arkitekter och ljussättare. Förutsättningarna var utmärkta men ingen satsatde fullt ut eftersom alal vara upptagna av att göra sina ordinarie uppdrag och marknaden växte långsamt.
CDROM som sålde 2500 exemplar.
Ert projekt behöver planeras. Det ska vara klart i vår men det är viktigt att ni håller farten uppe hela tiden. Vilka delar behöver ni jobba med och när ska det ske.
Vi börjar med en tankekarta. Sedan får ni diskutera och skapa en tidsplan.
Ett GANTT-shema har projektets aktiviteter listade i ordning till vänster. I överkant är tidsaxeln som kan indelas i veckor eller månader. I rutorna markerar man när det ska vara aktivitet i projektet. Vartefter man blir klar med delaktiviteter markeras detta och man kan stämma av om man håller planen.
Exempel på en tidsplan gjord i Numbers
En inkubator eller företagskuvös är en plats med nystartande företag. En inkubator hjälper till i nya företag startskede och tillhandahåller exempelvis lokaler, telefon, dator, marknadsföring, utbildning och personligt nätverksbyggande. En inkubators främsta uppgift är att förbättra affärsklimatet i regionen och främja entreprenöriella handlingar. Inkubatorer är ofta sammankopplade med universitet men finns även utanför universitetssfären. Syftet med inkubatorverksamhet är.
Företag får ansöka om hjälp och stöd hos inkubatorn. Om inkubatorn tror på att det ansökande företaget har en produkt och en lönsam framtid får företaget stöd av inkubatorn. Inkubatorn sätter också upp delmål som företagen måste fylla. Detta brukar hålla på i några år innan företag räknas som redo att klara sig på egen hand. Wikipedia skriver om Inkubator_(nyföretagande)
Ni har nu varit ett halvår i inkubator. Ni har inte hunnit så långt som ni önskat för det dök upp nya idéer och tekniska problem. Och allting tar längre tid än man tror.
Nu vill inkubatorn veta hur långt ni kommit och få en stusrapport fö att bestämma om ni ska få vara kvar.
Men också för att kunna hjälpa er med tips och råd. kanske behöver ni modifiera er affärsidé.
Uppgift: Presentera ert projekt på en A4.
Syfte: Tänk dig in i situationen att du har arbetat heltid med ditt projekt i ett halvår och beskriv hur det ser ut då. Det kommer att hjälpa dig att visualisera dina mål.
Två presentationer på Slideshare:
GROW-modellen
har man en bra affärsplan kan ma nställa upp i olika tävlingar:
Nyttan med tävlingar är, förutom att man kan vinna pengar, att det ger kontakter och uppmärksamhet. Dessutom tvingas man tänka igenom sin affärsplan och konceptets ytterligare ett varv vilket är nyttigt.