Volfram
Materialegenskaper:
- 19250 densitet [kg/m3] (273 K)
- 7,5 hårdhet [Mohs]
- 4,5 (10^6·4,5) längdutvidgningskoeffiecient [K-1]
- 0 (0·m^-1·K^-1) värmeledningsförmåga [W/(m K)]
- 0,2 μΩm resistiviet (Volframkarbid)
Egenskap
- Volframs mest kännetecknande egenskap är dess höga smältpunkt, 3695 Kelvin, den högsta bland alla metaller. Kokpunkten är 5828 Kelvin. Volfram har också en anmärkningsvärt hög dragstyrka, ungefär 2000–3500 MPa vid 25 °C.
Volfram är den enda metallen från den tredje övergångsmetallserien som förekommer i biomolekyler. Volfram är också det tyngsta kända ämnet som används av levande organismer.
Användning
- Volfram används främst vid metallbearbetning och gruvdrift samt till byggnadsmaskiner. Oftast används då väldigt hårda volframkarbider som WC och W2C. Det näst största användningsområdet är i lampor och andra elektriska tillämpningar. Eftersom volfram tål mycket höga temperaturer används det i glödtrådar till glödlampor men även i elektoder för TIG-svetsning. Kalcium- och magnesiumvolframater kan också användas i lysrör. Wolframlampor används flitigt i spektrofotometer, då det är en utmärkt källa till kontinuerligt synlig och infraröd strålning, med användbar strålning i våglängderna 320 - 2500 nm. Ferrovolfram används ofta till legering och man använder det till stålverktyg och snabbstål.
Historia
Allmän typ av fakta (framställning, historia, etc)?
Pris
Pris och kvaliteter