Intro till Photoshop: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 30: Rad 30:


I samarbete med Engelska 5 läser vi valda delar av en manual om Photoshop. Hela manualen är på 795 sidor så vi väljer att lära oss grunderna om bilder, färger, lager, filter, mm. manualen är egentligen för en annan version av Photoshop än vår CS 6 men det var den jag hittade på nätet.
I samarbete med Engelska 5 läser vi valda delar av en manual om Photoshop. Hela manualen är på 795 sidor så vi väljer att lära oss grunderna om bilder, färger, lager, filter, mm. manualen är egentligen för en annan version av Photoshop än vår CS 6 men det var den jag hittade på nätet.
 
{{uppgruta| Du ska göra en HowTo-film
{{uppgruta| Du ska göra en HowTo-film



Versionen från 15 februari 2016 kl. 10.24

Installation och kom igång

Kopiera det här till ditt skrivbord
Kopiera det här till ditt skrivbord
Mål för undervisningen Installera och gör tre minikurser
Du ska installera Photoshop på din dator.
Du ska göra de tre första minikurserna, filmerna på Moderskeppets Videokurs: Grunderna i Photoshop.


Installera Photoshop från en sticka eller HD. Lösenordet delar vi ut senare. Din testversion håller i två veckor. Du kommer som sagt att få en äkta version med lösenord men vi vill hantera lösenordet i lugn ordning.

Kopiera mappen Allt.
Installera genom att klicka på filen DesignWebPremium.. .. dmg
Sedan klickar du vidare och väljer Testa
Du kommer att behöva skapa ett Adobe-ID

Lär dig grunderna i Photoshop

Lär dig Photoshop i Teknik 1-kursen.

Här finns litet smått och gott om Photoshop.Det viktigaste är att du kollar igenom instruktionsfilmerna i de två första avsnitten. Se gärna de två filmerna om Adobe Bridge också, det är användbart om du fotograferar mycket.

Moderskeppet
Läs sidan och klicka sen på
Se vår gratis grundkurs i Photoshop
Ladda ner övningsbilderna till Moderskeppets kurs.
Informativa sidor hos Adobe:
Learn Adobe CC
Learn & Support / Photoshop Help

Ämnesövergripande

I samarbete med Engelska 5 läser vi valda delar av en manual om Photoshop. Hela manualen är på 795 sidor så vi väljer att lära oss grunderna om bilder, färger, lager, filter, mm. manualen är egentligen för en annan version av Photoshop än vår CS 6 men det var den jag hittade på nätet.

Uppgift
Du ska göra en HowTo-film

Välj ett område i manualen Adobe Photoshop CC Help som du läser igenom och övar på.

Skriv upp dig på listan här: Innehållsförteckning Photoshopmanual

Planera vad du ska demonstrera i Photoshop och öva på det.

Skriv ett talmanus på engelska.

Spela in din film med Screecaast-O-Matic. Det finns de som hellre använder Quicktime och det är också OK.

Du ska visa i Photoshop hur man gör samtidigt som du kommenterar på engelska. Filmen ska vara 3-5 minuter lång.

Publicera den på Youtube



Det vi gjorde förra året

Förra årets arbeten på sidan HowTo Photoshop här på Wikiskola.

Lista över vilka områden TE14A jobbade med.

Exempel

Diskutera gärna vilka kunskapskrav som uppfylls med detta arbete.

Bedömning Engelska

Nedan följer kunskapskraven för betyg A i engelska. Vilka delar är bedömningsbara i denna uppgift. Hur ser ett exempel ut i praktiken på fixad förmåga?

Betyget A

  • Eleven kan förstå såväl helhet som detaljer i talad engelska i snabbt tempo, och i skriven engelska, i olika genrer och i mer formella sammanhang. Eleven visar sin förståelse genom att välgrundat och nyanserat redogöra för, diskutera, kommentera och dra slutsatser om innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
  • Eleven kan välja och med säkerhet använda strategier för att söka relevant information och värdera olika källors tillförlitlighet.
  • Eleven väljer texter och talat språk från olika medier och använder på ett relevant, effektivt och kritiskt sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
  • I muntliga och skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig varierat, nyanserat, tydligt och strukturerat. Eleven kan även formulera sig med flyt och anpassning till syfte, mottagare och situation. Eleven bearbetar, och gör välgrundade och nyanserade förbättringar av, egna framställningar.
  • I muntlig och skriftlig interaktion i olika, även formella och komplexa, sammanhang uttrycker sig eleven tydligt, ledigt och med flyt samt med anpassning till syfte, mottagare och situation. Dessutom kan eleven välja och använda väl fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen och kan föra den framåt på ett konstruktivt sätt.
  • Eleven diskuterar utförligt och nyanserat några företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används, och kan då också göra välutvecklade och nyanserade jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.

Bedömning Teknik

Betyget A

  • Eleven beskriver utförligt och nyanserat hur teknik utvecklas och redogör utförligt och nyanserat för sambanden mellan de olika delarna i teknikutvecklingsprocessen.
  • Eleven redogör utförligt och nyanserat för tekniska egenskaper hos olika material samt för hur och när de kan användas. Dessutom analyserar och värderar eleven med nyanserade omdömen tekniska lösningar utifrån kvalitet, säkerhet och hållbart samhälle.
  • Eleven löser tekniska problem, väljer och använder efter samråd med handledare lämpliga arbetsmetoder samt dokumenterar arbetet och resultatet. I sitt arbete läser eleven ritningar och tekniska instruktioner samt skissar och ritar med säkerhet både manuellt och med relevanta cad-program. Eleven använder med säkerhet tekniska begrepp och teorier, utför med säkerhet tekniska beräkningar och bedömer rimligheten i sina resultat.
  • Eleven redogör utförligt och nyanserat för några historiskt viktiga tekniska framsteg, befintlig teknik och aktuell teknikutveckling samt beskriver utförligt och nyanserat hur samhälle och teknik samspelar. Dessutom värderar eleven, med nyanserade omdömen och utifrån ett etiskt förhållningssätt, teknikens funktion, användning och tillgänglighet i samhället. Vidare beskriver eleven utförligt och nyanserat hur föreställningar och traditioner inom teknikområdet styr uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt och hur det har påverkat och påverkar teknik och teknikutveckling. Eleven ger välgrundade och nyanserade förslag på hur teknikområdet kan göras lika tillgängligt för män och kvinnor.
  • Eleven använder med säkerhet datorn som verktyg för kommunikation, dokumentation och information. Dessutom använder eleven med säkerhet olika relevanta medier och programvaror för att förmedla och presentera teknik samt anpassar kommunikationen till mottagaren.
  • När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

Bedömning Entreprenörskap

Inget passar till projektet.

Lektion torsdag

Välj område för din Howto-film

  • Läs på i manualen hur man gör
  • Testa själv i Photoshop

Du ska också lära dig litet om ljuset i bilden.

Se följande filmer för att få inspiration och lära dig:

Fixa ljuset
Ljusare skuggor
Mättnad

Bildhantering

Sortera bilder

Adobe Bridge är ett program där man skapar överblick och tittar igenom sina bilder. Man kan sätta stjärnor på bilderna för att markera hur bra de är. Det går att tagga bilderna med etiketter. Man kan ändra filnamnet på alla bilder på en gång. Och det finns mycket mer att göra. Dubbelklickar man en bild så öppnas Photoshop men det finns även en mer grundläggande funktion för att redigera bilder i RAW-format. RAW-format är ett mer informationsrikt bildformat och det är olika för olika kameratillverkare. En finess är att Bridg kan visa bilder i RAW-format vilket inte alla datorer kan med automatik i filhanteraren.

Hämta ner bilden på dig själv från dessa bilder på DropBox En delad mapp i molnet).
DropBox med klassens foton.

Publicera bilder

Det är trevlig att dela med sig av det man gör som man är nöjd med.

Flickr är ett ställe där man kan publicera sina bilder på nätet. Här är ett exempel på mitt konto. Självklart kan man markera att bilderna är Creative Commons.
Wordpress använder vi bilder på. Du har redan lagt upp bilder från din CAD.
Det går att ladda upp bilder på Wikiskola.se.
Wikimedia Commons är det centrala mediaarkivet för alla Wikimediaprojekt. Du kan bidra genom att ladda upp relevanta bilder där.

Läs mer

Följande sida kan vara till nytta:

Bild

Fota

Greenscreen
Firia bilder och CC
etc
Kameran, stativet, lampan, säkerhetsåtgärder

Bilden

RGB, CMYK
färgdjup
pixlar
upplösning
Bildstorlek
Beskära
Filformat

Förbättra bilden

kontrast
skärpa
brightness
färgbalans
filter
Övning på kassa bilder

Följande instruktion är användbar som lathund: :

Bildbehandliong_av_fotografier_i_Camera_Raw

Lager och retusch

lasso
trollspö
friläggning
kloning
verktyg som verkar på ett område

Bilder i media är manipulerade

Body Evolution - Model Before and After Photoshop

Läs om Global Democracy - Advertising of women