Vad fattas i wikiskola.se?

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Något saknas som finns på nästan alla sajter. På Wikiskola finns det bara ett ytterst fåtal. Vad kan det vara?

Just det! Bilder saknas.

Bilders funktion

Bilder gör det roligare att läsa texten på en sida. De lockar kvar en besökare på sajten. Text ser för trist ut. Med olika bilder på olika sidor blir det lättare att hitta i en sajt för man känner igen sig på en sida. Bilder kan stödja texten i att förmedla ett budskap. Bilder kan förtydliga textens budskap.

Bilder för olika syften

En sajt är full av små bilder i form av knappar, lister, ramar, bakgrunder och andra utsmyckningar. En del sådant finns faktiskt i wikiskola.

Sedan kan man ha foton, illustrationer, scheman, diagram och sådant som förklarar ett innehåll.

Det vi ska ta fram till wikiskola är något mitt emellan. Det saknas enkla symboler, ikoner, färgklickar eller vad man vill kalla det. Det behövs något som livar upp och som gör det lättare att hitta och känna igen sig. Något som underlättar navigeringen. Det behövs små eller halvstora enkla bilder.

Uppgiften

Dagens uppgift är att föreslå bilder till wikiskola. Surfa runt och bilda dig en uppfattning om hur sidorna ser ut och vad det finns för typ av sidor på wikiskola.se. Fundera över om det är någon sida du vill illustrera. Välj lämpligt ritprogram och skapa en bild. Spara bilden i lämpligt format i din digitala portfolio. Skicka ett mejl till din lärare (Håkan) och bifoga bilden. Glöm inte att berätta vilken sida du tycker att bilden ska vara på.

Olika lagringsformat

Om du sparar en bild i Paint blir den förmodligen i bitmap-format. Det ser du på att filnamnet slutar på .bmp. .bmp är en filändelse (på engelska heter det extension). Filändelserna hjälper datorn att känna igen filer så att rätt program används för att öppna en fil. Din sparade bild heter kanske ormbunke.bmp. Men bmp-filer kan man inte använda på Internet. Vanliga filtyper på nätet är .jpg eller .gif. Enkla bilder med få färger är ofta giffar medans foton och liknande bilder lämpar sig för att spara i jpg.

Om du väljer "Arkiv" – "Spara som" i Paint så kan du sedan välja filformatet .gif eller .jpg.


Övrigt

Man kan även ladda ner programmet Tuxpaint och spara på Y. Det är ett trevligt program.

Men enklast är att kopiera hela mappen från I:\nor\Elever och Lärare\Data\TuxPaint till sin Y:.