RAM-minnet och ROM-minnet

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Här finns samma mellanrubriker två gånger. Dessa texter måste skrivas om till en.

ROM

ROM är en endast läsbart minne. Det är inte möjligt att skriva till minnet eller ändra dess innehåll och det används därför till att lagra programvara för att styra hårdvaran i elektroniska enheter. Ursprungligen tillverkades ROM-kretsar färdiga med innehåll, men snart kom PROM, programmerbart ROM, som man kunde skriva till en gång med en särskild skrivutrustning, EPROM, Erasable PROM, som man dessutom kunde radera (med kraftigt ultraviolett ljus i en särskild utrustning) och skriva igen, och EEPROM, Electrically Erasable PROM, som kunde raderas med en elektrisk signal. Flashminnen är en vidareutveckling av EEPROM som har två transistorer per minnescell istället för en. Fördelen med EEPROM är att man kan radera små block i taget. I små EEPROM-kretsar kan man programmera och sudda 8 bitar i taget, att jämföra med det typiska flashminnets blockstorlek på 524 288 bitar. Minnescellen i EEPROM är större, vilket innebär högre produktionskostnad. Vad betyder transistioner??



Ram – minne

Ram står för random Access memory. Ram är ett minne där man kan nå varje minnescell direkt och utan att behöva läsa igenom andra delar av minnet till skillnad från minnen som läses sekventiellt. RAM är ofta som en benämning på olika typer av arbetsminne av RWM-typ vilket kan vara konstigt då RAM är benämningen på typen av åtkomst. Random Access Memory är inte bara arbetsminne. Ofta är till exempel ROM, PROM, EPROM eller EEPROM av RAM-typ. även om dem inte kan användas som arbetsminne eftersom de inte kan skrivas till, åtminstone inte utan speciella åtgärder.

Att köpa RAM-minne

Interminnen, det vill säga RAM-minnen, har aldrig varit billigare, rapporterar SweClockers. Priserna är nu nere på rekordlåga nivåer. Kör du med stationär dator och du tycker att den börjar bli slö, kan du slå till nu. I skrivande stund ligger det lägsta priset på 1 GB DDR2-minne på 126 kronor enligt Prisjakt. Jag minns inte riktigt när jag uppgraderade min stationära hemma, men jag tror att jag gav över tusenlappen för 1 GB då. Att köpa internminne är dock inte världens lättaste sak. Beteckningarna kryllar av olika termer. Ta till exempel ovan nämnda 126 kronors-minne, som heter Kingston ValueRAM DDR2 PC5300/667MHz CL5 1GB. Tack och lov behöver man inte lära sig allt vad detta innebär, utan det finns utmärkta guider att använda sig av. Kingston, som är en av världens största tillverkare av minneskretsar, har gjort en sökmotor där du enkelt fyller i din dators namn och modell för att få fram vilken typ av minne du ska köpa. Det ska inte spela någon roll vilket märke du köper - Kingston eller någon annan - men däremot är de andra specifikationerna viktiga. Oftast placerar man minneskorten två och två. Detta står att läsa om i Kingstons sökmotor, men kan vara värt att understryka så att du inte råkar beställa ett enskilt RAM-minne du sedan inte kan använda. Tänk också på att både Windows och din dator (eller moderkortet, om man ska vara tekniskt korrekt) har begränsningar i hur mycket arbetsminne du kan ha. Ett 32-bitarssystem som Windows XP kan bara allokera upp till 4 GB (och ibland blir det, enligt Kingstons hjälpsidor, bara 3,5 GB). Vill du ha mer internminne behöver du ett 64-bitars operativsystem. Andra B-loggar om: RAM, internminne, minne, RAM-minne, Kingston, Windows, Windows XP, hårdvara, prisfall, priser, konsument, datorer (Intressant?) Om du gillade det här inlägget, prenumerera gärna på min RSS-feed



Olika ram typer

- DRAM - SRAM - Z-RAM - TTRAM - FeRAM - MRAM - PRAM - RRAM - NRAM


ROM

ROM är en akronym för Read-only Memory som betyder ungefär "endast läsbart minne". Det är inte helt möjligt att skriva till minnet eller ändra dess innehåll och det används också därför till att lagra programvara för att styra hårdvaran i elektroniska saker. I gentligen tillverkades ROM-kretsar färdiga med innehåll, men snart kom PROM, programmerbart ROM, som man kunde skriva till en gång med en särskild skrivutrustning, EPROM, Erasable PROM, som man dessutom kunde radera (med kraftigt ultraviolett ljus i en särskild utrustning) och skriva igen, och EEPROM, Electrically Erasable PROM, som kunde raderas med en elektrisk signal. Flashminnen är en vidareutveckling av EEPROM som har två transistorer per minnescell istället för en. Fördelen med EEPROM är att man kan radera små block i taget. I små EEPROM-kretsar kan man programmera och sudda 8 bitar i taget, att jämföra med det typiska flashminnets blockstorlek på 524 288 bitar. Minnescellen i EEPROM är större, vilket innebär högre produktionskostnad.