Musik

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Virtuellt keyboard

  • Virtual keyboard. Fungerade direkt på min dator, både med windows och Ubuntu
  • Riktigt keyboard: yamaha p85

Lära noter

note attack Det är ett bra sätt att lära sig läsa noter. Skjut ner noterna med tangentbordet eller midi-keyboard. Blir långt mycket roligare om MIDI fungerar på datorn.

http://www.noteflight.com Noteflight - Ett bra och gratis notskrivningsprogram

Fri musik

jamendo

freemusicarchive

Gör en musikvideo

Här ska du kombinera film och musik.

Avidemux

Ta en låt som du gillar. Lägg in låten som ljudspår i programmet Kino. Sätt bilder till musiken. Det fungerar bra med stillbilder. Du kan rita själv eller använda foton. Försök illustrera musiken med dina bilder. Byt bild med lagom långa mellanrum, typ ett par sekunder. Försök få bilderna i takt med musiken. Lägg gärna in låttexten tillsammans med bilderna.

Skapa musik

Skapa din egen musik.

Innan vi kan börja med detta bör vi välja program att arbeta i. Helst bör det vara något gratis program för Ubuntu men du kanske har något tips på Windowsprogram. Prata med din lärare i så fall.

Det finns några program som verkar lovande: Rosegarden och MuseScore är två exempel.

  • Det finns också hemsidor där man kan skapa musik, exempelvis Typorganism, Creating Music (fast här funkar inte ljudet än).
  • Avancerat och bra på webben är Noteflight. Du får lov att bli medlem för att kunna använda programmet. Du lägger in noter och kan höra hur det låter.
  • Ni som går i åttan och jobbar med att skriva text till en låt kan använda ett program i datorn för att skriva in noter och text på ett snyggt sätt. Det heter GNU Denemo. Klicka program - Ljud och video - GNU Denem. Testa även Noteflight.

Enkelt på webben

NoteFlight är lätt. Klicka in dina noter och spela upp.

Internet as teacher

Med hjälp av internet finns det flertalet möjligheter att lära sig spela ett instrument. Klicka på någon av länkarna nedan och finn ditt instrument.

Stränginstrument

Klaviaturinstrument

Slagverk

Stråkinstrument

Blåsinstrument