Lärande på Wikipedia
Tips om hur man kan jobba med Wikipedia i undervisningen
- Man kan använda material från wikipedia till andra arbeten. Inte bra text. Finns mycket bra fria bilder och animationer.
- Källkritik. Ett exempel på hur jag använde Wikipedia i undervisningen om ellära
- Skriva på Wikipedia kan vara svårt. Det gäller att hitta något som det inte skrivits om. Samtidigt måste man ha något att tillföra samt referenser.
- Tips: Eleverna kan skriva om något skolarbete på Simple Wikipedia
- Titta på historiken och se hur en sida växt fram i samarbete mellan många. Vilka tecken kan man se på att kvaliteten ökar?
- Läs diskussionssidan.
- Exempel: Cannabis och global uppvärmning
- Ta reda på vilka kvalitetsmarkörer man ska hålla utkik efter för att bedöma kvaliteten på informationen. Exempel: Kalle Anka
- Granska en sida som ni har kunskap om. Vad finns med och varför? Vad saknas?
- Exempel: STG och Thorén Business School - hur ser de ut på wp? Det är inte ett lämpligt projekt att redigera den egna sidan. Det riskerar att tas bort om det är ovidkommande, ej underbyggt, reklam eller oneutralt.
Länkar till artiklar om Wikipedia i undervisningen
- Använda Wikipedia i undervisningen
- Erfarenheter av Wikipedia i underviningen
- WikiSkills om lärande med wikisar
Texten nedan har jag lånat från Användare AdVilles föredrag
Kan man lita på Wikipedia
För många är Wikipedias strategi skrämmande, eftersom den konkurrerar med betaltjänster. Det är även svårt att censurerar icke önskvärt material eftersom den redigeras från hela världen, vilket kan göra att vissa regeringar och tjänstemän inte gillar den.
Anledningen att man inte bör använda Wikipedia som källa i arbeten är att den baserar sin information från andra källor. Dessa källor är därför mer exakta och mer tillförlitliga. Artiklarna i sig kan vara väldigt välskrivna, men källorna från referenslistan bör ändå användas.
Skal man jämföra med andra uppslagsverk så kan man här se var informationen kommer ifrån, medan de mer konventionella uppslagsverken är skrivet av en grupp experter, men vilka de är för var artikel är svårare att se. Dock så finns det en hel del gamla artiklar kvar som inte har källor från den första tiden. Arbete pågår att källbelägga dem, men allt sker på frivillig basis och därför kan det ta tid.
För att få ut så mycket som möjligt av en artikel och se om det är något kontroversiellt bör man gå in på diskussionssidan. Detta gäller främst i aktuella artiklar och politiska artiklar.
Som med allt annat skall man ha ett kritiskt öga när man läser. Allt som finns skrivet är på ett eller annat sätt skrivet av en människa med egna värderingar
Klotter då?
Enligt undersökning går det otroligt snabbt att radera det mesta, men en del kan finnas kvar (och ser ni sådant behöver ni inte anmäla ett fel till de som brukar redigera, utan det kan ni själva snabbt ta bort)
Varför redigera på Wikipedia?
OBS, Wikipediaär VÄLDIGT måna om att allt skall skrivas ur en neutral synvinkel, och inte färgas av skribentens egna åsikter. Man måste även källbelägga allt med källor som är trovärdiga.
Det finns flera anledningar:
- Man bidrar till något gott som andra kan ha nytta av.
- Glädjen att att andra läser och uppskattar det man har gjort.
- Glädjen i att se sina egna fotografier i artiklar.
- Hjälpa till så att ens egna barn och kamrater lättare skall få tillgång till bra och pålitlig kunskap (ex genom att även få kurser för gymnasiet och högskolor inskrivna på wikiversity).
- Möjligheten att bli respekterad av andra människor för vad man gör och inte vem man är (Här spelar kön, ålder, etnicitet, religion eller sexuell läggning ingen roll). Den respekt och det rykte man får kan bli en bra referens när man skall söka sitt första jobb, eftersom man då kan visa på att man är ansvarstagande och går att lita på. Då krävs det dock att man följer det som står på nästa rubrik
Enkel lathund
Här hittar man en enkel lathund (presntation) som beskriver hur man kan börja arbeta med Wikipedia i klassrummet. Här finns också exempel på elevbidrag som visar vad elever kan åstadkomma redan i åk 1. Materialet är fritt att dela.