Kärnenergi heureka

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rubriktext

Ineldning

Nu kommer vi till ett område där det är svårt att göra experiment. Ja, det är till och med knepigt och dyrt att göra observationer. Inte heller lätt är det att räkna på denna del av fysiken. Och mycket är det att hålla reda på i ett föränderligt vetenskapsfält. Välkommen till mikrokosmos och makrokosmos - fysikens ytterligheter. Vi ska jobba med det minsta och det största. det äldsta och det senaste.

Titta på denna film från 9:00 och framåt. Den heter RSA Animate - The Power of Networks och handlar om trädstrukturer contra nätverksstrukturer (Rhizomatic structures). Du kommer att få se en häpnadsväckande likhet mellan musens neurala nätverk och en simulering av den kosmiska strukturens framväxt till galaxer.

Mål

Uppgift

Vi ska jobba så här:

Kan man alltid dela något i mindre bitar?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Elementarpartikel

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvantfysik

UR-film om Att jaga partiklar i CERN

Bohrs atommodell

Repetition energi

Så här i slutet av kursen ka ndet vara lämpligt att se tillbaks och sammanfatta. Energibegreppet har löpt som en röd tråd genom kursen.

Uppgift
Olika uttryck för energi

Leta rätt på så många samband som möjligt där energi uttrycks. Du ska visa på en formel samt förklara med ord hur det hänger ihop.

Använd en mellanrubrik för varje formel. Definiera storheter och enheter. Förklara sambandet i ord. Skriv formeln snyggt. Lägg gärna till en förklarande bild.

Använd bok och dator. Skriv ihop en pdf med alla formler snyggt skrivna. Mejla in.