Järnväg - konsekvenserna för samhället
Etiska aspekter
Innan järnvägen blev utbyggd i Sverige så hade Sverige ingen gemensam tidzon och 1879 så infördes samma tid vid alla Sveriges järnvägsstationer. Och därmed fick vi Svensk normaltid. Och att ha ett land med en gemensam tidszon är i dagens sett ett måste om all infrastruktur ska kunna fungera. Och skulle vi ta bort järnvägen ur dagens samhälle så skulle kaos utbryta då många använder tåget för att kunna ta sig till jobbet eller inom sitt yrke
Kulturella aspekter
När man började bygga järnvägen så var det många som påstod att järnvägen inte skulle göra någon nytta i ett sådant fattigt land som Sverige var på den tiden.
Men så som tiden senare visat så har järnvägen betytt mycket för Sveriges industrier och invånare. Då vi kan resa tidseffektivt mellan Sveriges städer och transportera malm,stål,järn,post och gods mellan olika fabriker och distributörer vidare ut i europa där 70% av Sveriges export är. Under 2015 så Exporterade vi Papper för 75 miljoner kronor (där Tyskland är en av dom största inportörerna) och järn och stål för 51 miljoner kronor det som är gemensamt för dom båda två är att både malm och träd transporteras på Sveriges järnvägar till pappersbruk och stålverk.
Sociala aspekter
Järnvägen har fått ett stort genomslag i hur man reser till släktingar,nära och kära och inom jobbet. Då järnvägen blev det första riktigt tidseffektiva transportmedlet på land. Spåren har knutit samman Sverige från Kiruna i Norr till Malmö i Syd och från Göteborg i Väst till Stockholm i Öst.
Förr i tiden så tog det veckor att ta sig från Stockholm till Göteborg med häst. Senare när Göta kanal kom så kortades den tiden med några dagar. Och tillslut när vi byggde stambanorna så kortades restiden till bara någon dag. Och nu så tar det cirka 3 timmar med Sj snabbtåg.
Ekologiska aspekter
Järnvägen är idag mycket miljöeffektiv och varje gång jag reser till Göteborg så släpper min resa ut 1 gram Co2 till skillnad från om jag skulle åka bil då jag bara skulle kunna åka cirka 8 meter för ett gram Co2 Totalt så står järnvägen för 1% av transportsektorns utsläpp.
Den största nackdelen med järnvägen är bullernivån man har räknat på att i Sverige så drabbas 15000 Svenskar för buller över 70dB och cirka 500 000 Svenskar drabbas av bull er över 55 dB