Isolering och ventilation
Text av Hampus
Isolering sammanfattning
Begreppet isolering kan stå för ett flertal saker i olika sammanhang, de tre vanligaste typer av isolering inom konstruktion är fuktisolering, ljudisolering och värmeisolering. Isolering kan vi hitta i husväggar, tak och golv. Men även i fordon och elektronikprodukter. Fördelar med isolering är att de fungerar som ett skydd mot saker som inte betong eller metall alltid klarar av. Man kan också konstruera hus eller fordon med smalare väggar men samma förutsättningar att stå emot värme som flera lager betong. Det är väldigt effektivt i flygplan då man kan ha en lägre vikt på planet trots att det ska kunna motstå kylan på höga höjder vilket i sin tur sparar på bränsle och är miljövänligt.
Begrepp
Fuktisolering – anordning som hindrar spridning av oönskad fukt
Fuktisolering är till för att hålla bl.a. transporter och hus skyddande från genomträngande vatten som kan leda till fuktskador och mögel.
Ljudisolering – anordning som hindrar spridning av oönskat ljud
Ljudisolering, anordning, skärm eller vägg som hindra spridning av oönskat ljud, det vill säga buller. Man skiljer på ljudisolering och ljudabsorption, som har med minskning av ljud energi med hjälp av värmeförluster att göra (det vill säga att ljud energin omvandlas till värme).
Värmeisolering – åtgärder för att begränsa värmeflöde mellan två kroppar
Värmeisolering är åtgärder för att begränsa värmeflöde mellan två kroppar. Det förekommer i många sammanhang - som byggnadsdelar, i kläder och i matlagning.
Så fungerar isolering
Värmetransmission, betyder att värme överförs mellan en varm till en kall kropp vilket kan ske på olika sätt.
- Ledning: När värme fortplantas genom fasta material eller vätskor.
- Ledning genom luft: När värmen sprids genom luften.
- Konvektion: När värme sprids genom rörelser eller vätskor.
- Strålning: När värme överförs genom elektromagnetiska vågor.
Ventilation
Text av Henrik
Ventilation i villor brukar ha tre olika typer av ventilationssystem, alla med sitt eget speciella syfte. Dessa är: Avloppsventilation (ventilation som man huvudsakligen ser i badrum och toaletter), ventilation från köksfläkt (också kallad imkanal) och ventilation inomhusluft (den måst använda formen av ventilationssystem).
Dessa ventilationssystem hålls alltid åtskilda så att illaluktande och/eller ohälsosamma gaser ifrån personer och/eller byggmaterial inte sprider sig igenom huset i fråga.
Avloppsventilation
Avloppsventilationen är till för att leda ut illaluktande och/eller ohälsosamma gaser från en byggnads badrum, toaletter och avloppssystem. Avloppsventilationen löppar genom hela huset och utloppet för avloppsventilationen är oftast (precis som de andra ventilationssystemen) är på tacket. Generellt talat så brukar avloppsventilationen byggas utav flera plaströr som tätas med hjälp utav tätningsringar. I kallare kilmat/utrymmen så måste Avloppsventilationen vara isolerad, annars löper den risk för skada.
Köksfläkt (imkanal)
Köksfläktar är uppbyggda på i praktiken samma sätt som vanlig inomhus ventilation, men det finns vissa saker som skiljer dem åt.
- Anslutningen mellan själva köksfläkten och ventilationsledningarna ska alltid göras med en flexibel slang som kallas för en köksfläktsslang. Köksfläktsslangen fästs med resten utav anordningen med hjälp utav spännband som kallas för slagklämmor.
- Ventilationsystemet måste vara brandisolerat med någon form utav obrännbart material, t.ex. mineralullmattor. Anledningen till detta är för att eftersom detta ventilationssystem sugget in matos så lagrar sig fett i ledningarna. Detta leder till en betydligt störrå brandfara och är anledningen till varför imkanalen bör rensas regelbundet. P.g.a detta så finns det krav på att det ska finnas renslock för inspektionn och rengöring.
Någonting som är värt att lägga märket till är att dessa punkter inte gäller ifall man använder sig utav kolfilterfläkter . I dessa så renas matoset i ett filter och den renade luften tillförs till rummet.
Inomhusventilation
Inomhusventilation är till för att förse de som är i byggnaden med frisk luft och för att vädra ut ohälsosamma gaser. Den luft som vädras in i byggnaden kallas för tilluft och den som vädras ut ur byggnaden kallas för frånluft. Tilluften förs in i byggnaden i rum som folk brukar vistas under längre tider i (t.ex. sovrum och vardagsrum) medan frånluft förs ut från rum som ger upphov till värme och gaser (t.ex. tvättstugor, badrum, toaletter och kök). Eftersom luften i en byggnad har strikta ut och in gångar så skäppas ett luftflöde som gör att fukt och matos snabbare kan ledas ut genom ventilationssystemet istället för resten utav byggnaden.
Ventilerna till tilluft och frånluft kan monteras antigen på väggarna eller tacket av ett rum. Luftflödet från ventilationen regleras med antigen en snurra eller ett spjäll. Det finns också väggventiler med spjäll som kan reglera luftflödes riktning. Alla ventiler ska ha skydd emot insekter och smådjur.
Ventilationen i sig
Vanligtvis så tillverkas ventilationsledningar utav stål som har blivit behandlat med zink. De monteras anlagen i rumsvarma utrymmen eller med isolering så att kondensation inte uppstår. Ventilationsledningar kan antigen monteras in i själva regelkonstruktionen eller hängas upp i stålband med hål i sig. Ifall man hänger upp ventilationen så minskar man risken för att missljud sprider sig igenom ventileringen.
Anslutningen mellan ventilationen och innertaket måste tätas. För tätningen brukar man i villor använda sig utav tätningsmanschetter av plast som förseglas med någon form utav klister eller isoleringstejp.
Anslutningen mellan ventilationsledningar och takhuv måste också tätas. Detta kan göras på i praktikan samma sätt, fast man spikar också fast alltet mot undertaket för ökad täthet och stabilitet.
En gammal uppgift
Läs kompendiet som hör till avsnittet.
Uppgift |
---|
Din uppgift:
Skriv under rubrikerna nedan |
Information.
Den här länken är jätte bra. Här beskriver de bland annat våra vanligaste isoleringsmaterial.
Olika typer av isoleringsmaterial.