Hur bidrar jag

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Du kan bidra

Du kan göra skillnad. Du får gärna hjälpa till att fylla på med material. Det behövs fritt digitalt material om vi ska kunna ta den svenska skolan in i framtiden. Hjälp till att skapa fler fria resurser för lärare och elever.

Gillar du vad du hittar på wikiskola! Då kanske du vill lägga in eget material eller ändra i det som finns. Välkommen att skaffa ett konto och sätta igång!

Du kan bidra med material till wikiskola.

Du bidrar genom att skriva texter eller ladda upp filer. Det finns några saker att tänka på.

  1. Du måste vara medlem. Kontakta mig på adressen nedan
  2. Det bör handla om skolan på något sätt.
  3. Du behöver fundera ut var du ska lägga materialet 
     så att det passar in i informationsstrukturen.
  4. Materialet måste vara fritt från copyright. 

Men det är inte så himla noga. Detta är en wiki. Det går att ändra i efterhand. Det går inte att göra fel eller skada.

Testa i sandlådan. Här kan du pröva att skriva saker och spara utan att det gör något. Du får gärna ta bort tidigare testtexter. Pröva att använda verktygen ovan.

Hur kan man bidra? Enklast är att lägga in ditt tips på sidan: Favoritlektion_eller_ett_vikarietips. Du behöver inte vara inlogad.

Man kan lägga till saker på matte eller no där det redan finns en del gjort som man kan jobba vidare på. Men man kan lika gärna ge sig in på svenska, so eller något annat av de ämnen där ingen skrivit något ännu.

Klicka här - om du vill skriva direkt

Du behöver ha ett konto och vara inloggad.

Skriv om en lektion. Du kan börja med en kort beskrivning. Spara. Njut av att dela med dig. Redigera den och bygg vidare.

Hur gör man? - Wikimarkup

Skaffa ett konto

Skapa ett konto __notitle__

Argument

Fria lärobjekt

Wikiskola är en sajt med lärobjekt. Allt som kan vara användbart för lärare eller elever kan publiceras här. Allt material som publiceras ska vara fritt för var och en att använda om källan anges. Skriv gärna ditt eget bidrag!

Fördelar för dig och ditt arbete i vardagen

Det finns många fördelar med att skriva och undervisa i en wiki. Det är rent av beroendeframkallande kul. Det underlättar planeringen och det är skönt att ha sitt material på nätet så att man snabbt kan plocka fram det. Dessutom är det tillgängligt för ellever, föräldrar och kollegor.

IKT som stöd för lärares samarbete

Man kan planera tillsammans med andra oberoende av tid och plats

Inte uppfinna hjulet på nytt

att det ofta är fördelaktigt att bygga vidare på fritt material som andra har skapat. Det blir ingen extra kostnad för att skapa nya vägar för undervisningen och läraren slipper att skapa allting själv från grunden. Samtidigt drar man nytta av varandras kunskaper och insikter för att gemensamt göra lärresursen bättre.

Marknadsföring

Dessutom kan digitala lärresurser fungera som god marknadsföring för såväl lärarna som för de skolor som deltagit i arbetet. Detta är för övrigt ett argument som företrädare för MIT, pionjären när det gäller öppna digitala lärresurser inom universitetsvärlden, brukar lyfta fram när de ska förklara poängen med MIT OpenCourseWare.

Öka kvaliteten i undervisningen

Niklas Karlsson från Dela! menade att det här sättet att arbeta ger goda möjligheter för lärare att börja reflektera kring sin undervisning: hur den ser ut, vad som fungerar och vilka förändringar som kan tänkas leda i rätt riktning. Samarbete och peer review kan alltså ses som viktiga steg i en lärares utveckling och fortbildning inom sitt yrkesområde.

Vi bör definitivt använda diskussionssidorna för att ha en didaktisk diskussion om hur undervisningen kan förbättras med de undervisningsresurser som finns och vad som behöver förbättras.

Länkar

Det är svårt att hitta bra användbara lärresurser på nätet. En viktig del i wikiskola är att länka till sådana resurser. länken läggs in i ett sammanhang på wikiskola, exempelvis kan länken ligga på sidan för geomtri år sju.

Kontakt

Wikiskola startades och drivs av Håkan Elderstig, Användare:Hakan

Mejl: hakan at vokativ.com

Twitter: @Elderstig

facebook.com/wikiskola

Vad jag tycker om lektion.se

Lektion.se är bra för att den är känd och för att den har fått lärare att dela med sig av sitt material. Det är toppen.

Man måste logga in vilket är ett extra hinder.

Den innehåller mest pdf:er. De är svåra att ändra i eller bygga vidare på. Det går inte att länka till sidorna eftersom man måste vara inloggad. Det passar bäst för att skriva ut papper och kopiera till eleverna. Det är inte kollaborativt.

Det är så lätt att få överblick. Sökfunktionen är inte vidare effektiv, fritextsökning saknas. Det blir mycket klickande fram och tillbaks innan man hittar något vettigt dokument att använda.

Innehållet verkar till mycket stor del bestå av övningar, diagnoser och prov. Det är textorienterat och sällan nyskapande.

Dokumenten ligger som lösa element. Det saknas struktur, exempelvis att sortera in dokumenten i kurser.

På deras hemsida står det både (c) och att de använder creative commons vilket är motsägelsefullt. På de individuella dokumenten står det ofta www.lektion.se vilket jag tolkar som copyright. Dessutom innehåller många upplagda lektioner scannade bilder vilket är ett brott mot copyright.

Wikiskola däremot innehåller fritt redigerbart material av många medietyper med struktur och sökbarhet.