Glas - Beskrvining
Glas är ett solitt ämne som i dess äldsta och mest familjära form är gjort utav mestadels smält sand som oftast är genomskinligt och har många olika användningsområden. Några exempel på dessa är fönsterrutor, datorskärmar, glasögon och bordsskivor.
Glas består mestadels av 3 delar: glasbildare, flussmedel och stabilisatorer. Sedan även färgämnen eller grumlande komponenter om man vill ha glaset i en annan färg än färglöst och genomskinligt.
Glasbildare är glasets grundmaterial och oftast är det kemiska ämnet kiseloxid. Flussmedlet är till för att sänka smältpunkten och stabilisatorerna är med för att motverka flussmedlets inflytande på stabiliteten men kan även användas för att påverka ljusbrytning och glans.
Glas är väldigt gammalt och kan uppstå naturligt genom ett blixtnedslag i en sandstrand och därigenom "Förglasa" sanden. Man har funnit bevis på att man i Mesopotamien ca 8000 f.Kr skapade förglasade ytor på lerkärl som fungerade som glasyr. Från ca 6000 f.Kr har man funnit de första klara glas föremålen, en amulett som gjutits i lerform.
Det finns myter om att gamla glasrutor är tjockare i nedre delen för att de i rumstemperatur är väldigt trögflytande och inte fast. Detta är dock inte sant då det endast beror på hur de gjöts och klipptes.