Galvanisering

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tillvägagångssätt

Själva galvaniseringsprocessen går till så att metallföremålet som skall beläggas med zink sänks ner i en jonlösning med zink. Sedan ansluts metallföremålet till en strömkälla, med lämplig pol (motsatt laddning som zinkjonen i det använda saltet). Då dras zinkjonerna i saltlösningen på grund av sin laddning till metallföremålet och bildar en tunn jämn yta. Det finns ett antal olika metoder för att förzinka stål eller järnföremål, bland annat varmförzinkning eller sprutförzinkning. Dessa uttryck är dock skilda från galvanisering som är ett begrepp som endast används för elektropläterat zink.

Lämplighet för olika typer av material

Många olika typer av material kan användas för galvanisering. En av de vanligaste är krom, som skapar ett ljust glänsande finish och är populär på bilar. Andra populära metaller som används i denna process omfattar guld, silver, brons, koppar eller bly. Nickel och tenn är ganska billiga, men används för galvanisering på vissa villkor.

Fördelar och nackdelar

Eftersom galvaniserat stål är överdragna med zink, erbjuder det många fördelar över traditionella stål eller järn rör. Zink beläggningen drastiskt minskar korrosion och förhindrar mineraler insättning inuti röret raderna. I större byggprojekt, såsom avloppssystem och gården bevattning, galvaniserat stålrör är ofta valet rörledningar och ofta kvar i fungerande skick med lite underhåll för 40 år eller mer. Galvaniserat stål är mer brandsäkra än PVC rör och är starkare än aluminium rör. Denna typ av metall fungerar också bra under frysning villkor.

Trots dess många fördelar är galvaniserat stål inte alltid det perfekta valet. När det blandas med gul mässing, galvaniserat stål utlöser dezincification, och det resulterar i elektrolytisk aktion i kombination med ickejärn, såsom koppar och mässing. Galvaniserat stål bör aldrig användas under jorden om inte korrekt täckt, vilket kan vara besvärligt för många jobb, och det döljer ofta betydande brister under zinkbeläggning på stålet. Galvaniserat stålrör kan innehålla bly som korroderar snabbt och minskar livslängden på rören. Galvaniserat stål kan dessutom lämna kärvar i rören, vilket resulterar i allvarliga fel och driftstopp som kan vara dyra att reparera. På grund av dessa frågor använder mest moderna hem koppar rörsystem som ett alternativ.

Användningsområden

Vid galvanisering används ett flertal olika kemikalier. Av den anledningen är hanteringen av flytande kemikalier en mycket viktigt del i varje galvaniseringsprocess. ProMinen är ett företag som under många år levererat extremt tillförlitliga komponenter och system med lågt underhållsbehov till sina kunder inom detta område.

Kostnader

Man betalar för galvanisering i kg och priset kan variera beronde på närmaste företag.

Länkar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Galvanisering

http://www.laconiaea.com/9BJGQPy7Nx/

http://www.give2all.org/9/2012/05/typer-av-galvanoteknik.html

http://www.prominent.se/Industriloesningar/Elektroplaetering/Galvanisering.aspx