Bomull

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Materialegenskaper:

densitet: ingen
hårdhet: väldigt mjuk
längdutvidgningskoeffiecient: ingen
värmeledningsförmåga: har ingen
resistivitet [ohmmeter]: ingen

Användning

Bomull används för det mesta till kläder, hemtextilier, förbandsartiklaroch vävda produkter för industriellt bruk.Dess egenskaper kombinerat med lågt pris är grunden för det omfattande bruket. De elektriskt isolerande egenskaperna är goda, varför bomull, särskilt förr, har använts som isolerande omspinning på koppartråd för allsköns användning inom den elektriska industrin. Den goda värmetåligheten är därvid en värdefull egenskap.

Framställning

Bomull är inte bara en ensam växt. Det är ett släkte av ungefär 50 stycken bomullsväxter. Bomullsbuskar växer vilt, inte i Sverige, men i områden som Indien, Kina och liknande trakter. För att det ska fungera för en bomullsodling krävs det att det är ett tropiskt tempererat klimat.Bomullsodling sker i ett klimat som helst ska vara torrt och ingen frost. Sol är också viktigt. Bomull är en blomma och det krävs att den får leva i det klimat som den måste om det ska vara möjligt för den att leva alls. I Sverige skulle det därför inte gå ha en sådan bomullsodling då vårt klimat inte kan erbjuda 200 dagar garanterat utan frost. Regn skulle också skada bomullen. Det kanske skulle gå att tillverka bomull i specialanpassade växthus men då är det bättre köpa bomull från länder där det kan ske på ett naturligt sätt.Efter bomullen har skördats har man en kvalitetskontroll vilket innebär att man kollar hur grov bomullen är. Det är inte bara i slutet av produktionen det gör kvalitetskontroller. Utan även under hela processen sker det stickprov och man kollar att bomullen har en bra kvalité som vår marknad tycker om. Det är framför allt Europa och Amerika som står för konsumtionen av bomull. Oss länder som köper bomull beräknas köpa varje år 25 000 000 ton bomull av ett land som Kina.

Historia

Bomull var känt i Mellanamerika redan 5.800 f. Kr. och i Kina och Indien 3000 f. Kr.

Först från 800 e. Kr. kom bomullsprodukter till Europa genom arabiska köpmän. Inte förrän 600 år senare, under 1400-talet, började man förarbeta bomull i störrre mängder i södra Tyskland.

Först spann man bomull i Augsburg och Ulm företradesvis till lin. Redan 100 år tidigare gjorde araber kända bomullet i Sicilien och Spanien.

In till 1600-talet ledde Augsburg den industriella massproduktionen, innan den flandriska och engelska bomullsindustrin tog över.

Vidare uppfinningar, som t. ex. 1764 spinnmaskinen och den mekaniska vävstolen, bidrog till en avsevärd ökning av produktionsmängden.

Även i konkurrens med talrika kemiska fibrer täcker bomull än idag ca. 44 % av den sammanlagda textilfiberförbrukningen.

Sedan 1969 har världsproduktionen nästan fördubblats, trots att bomullsfälten knappast har tilltagit.

De stora inbrottet skedde i början av 70talet, då polyesterfibren snabbt tog över 30 % av fibermarknaden. Till dags datu har dock bomullen stabiliserat sin marknadsandel vid trygga 50 %.

Genom den allmänna trenden mot naturfiberprodukter kunde bomullen på hemtex- och klädsidan delvis bygga ut sina marknadsandelar.

Pris

Vad bomull kostar kan bero på om du vill ha det som tyg så kan du få det för 19kr per meter från Ikea men sedan kan det kosta 60 USD cent per pund, men priset ändrar ganska ofta på sig.

Länkar