Begreppslista för magnetism
Repetition Elektriska fält
Elektrisk fältstyrka
[math]\displaystyle{ E = \frac{F}{Q} }[/math]
där [math]\displaystyle{ F }[/math] är kraften och [math]\displaystyle{ Q }[/math] är laddningen. Enheten för [math]\displaystyle{ E }[/math] är N/C.
Magnetism
Permanenta magneter
Vanliga magneter såsom stavmagneter, kompassnålar och kylskåpsmagneter
Magnetiska flödeslinjer
Fältlinjer i ett magnetfält har slutna kurvor och detta kallas magnetiska flödeslinjer. Tillskillnad från elektriska fältlinjer som börjar och slutar på laddningarna
Jordmagnetiska fältet
Det jordmagnetiska fältet ligger runt jorden och kan likna en vanlig stav magnet. Då fältets sydpol ligger på jorden nordpol och tvärtom.
Tumregel
Med hjälp av tumregeln kan man få reda på flödeslinjernas riktning. Om till exempel du använder tumregeln och pekar i strömmens riktning, visar dina övriga fingertoppar fältlinjernas riktning.
Magnetisk flödestäthet
Ju tätare flödeslinjerna är, desto starkare blir magnetfältet. Styrkan i detta fält kallas magnetisk flödestäthet. Detta mäts i 1 T(tesla).
Elektromagnetism
Är den del av fysiken som förenar magnetism och elektricitet.
Högerhandsregeln
Det används för att ta reda på riktningen hos elektromagnetiska krafter i en strömförande ledare i ett magnetfält. Då tummen representerar strömmen I, fingrarna flödestätheten B och handflatan krafen F.
Solenoid och varvtäthet
En solenoid är liten spole med ett cirkelformat tvärsnitt. För varje varv som koppartråden lindar spolen ökar flödestätheten. Antalet varv N bestämmer flödet i spolen(varvtäthet).
Hall-effekten
När du ska mäta flödestätheten använder man sig av ett instrument som heter Hall-sound. Den bygger på Hall-effekten. Det är att den strömförande ledaren i ett magnetfält får en potentialskillnad eller elektrisk spänning vinkelrätt mot strömens riktning.
Deklination
Skärningspunkten mellan jordytan och den magnetiska axeln kallas för den magnetiska nordpolen. Den flyttar sig konstand med tiden och från vår position sett är vinkeln mellan den geografiska och den magnetiska meridianen för närvarande några grader. Denna vinkel kallas deklination.
Inklination
Inklination är vinkeln mellan horisontalplanet och de jordmagnetiska flödeslinjerna .
Feromagnetisk
Alla atomer har en elektroner som rör sig runt kärnan. Dessa laddade partiklar skapar ström och dessa strömmar ger upphov till magnetfält. I vissa ämnen blir atomerna små magneter som strävar efter att ställa in sig i en gemensam riktning, men detta hindras av värmerörelsen. Så inga av dessa ämne påverkas märkbart av dess yttre magnetfält. Kobolt, nickel och järn är ämnen som ingår i detta och kallas feromagnetiska ämnen.
Induktion
Induktionslagen
Detta gäller för en rak ledare som rör sig vinkelrätt mot fältet.
- e=−Δϕ/Δt
- e=l*v*B
Lenz lag
Det Lenz lag gör är att den bestämmer riktningen hos inducerade strömmar. Vilket innebär att en inducerad spänning i en sluten krets ger upphov till inducerad ström, med en riktning som gör så att induktionens riktning motverkas.
Virvelströmmar
Detta förekommer när något ledande material som metall utsätts för varierande fält. Ett exempel är när en solid ledare utsätts för föränderliga magnetfält och då kommer kallade virvelströmmar att uppstå. Strömmarna flyter i något som linkar virvlar.
Självinduktion
För att man ska kunna inducera spänning i en spole krävs att det magnetiska flödet genom spolvarven ändras. När denna spole sedan kopplas upp i en sluten krets, kan flödesändringen åstadkommas genom ändring av spolens egna fält. Detta fenomen kallas självinduktion. Det är helt enkelt den kraft eller motsättning som induceras i en strömkrets
Primärspole och sekunderspole
En transformator är en apparat som förändrar växelspänningarnas toppvärde. En enkel transformatior består av två linringar en primärspole och sekundärspole.