Bambu

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Materialegenskaper:

Densitet: 0,3 till 0,4 kg/m3
Hårdhet: 3 till 4 Mohs
Längdutvidgningskoeffiecient: 0,00144 K-1
Värmeledningsförmåga: 0.185W/mK till 0.196W/mK i temperaturer mellan 40-70°C
Resistivitet: 2.2 x 1011 Ω

Användning

Dracaena sanderiana close up.jpg

Bambu kan användas till mycket och har så alltid gjort. Bambu kan användas i t.ex. mat, medicin, konstruktion, textiler, papper, instrument, etc. Bambu är väldigt populär och vanlig inom östra och södra Asiatiska köket. Inom medicin så används bambu främst för att behandla infektioner och ha en helande effekt, detta är dock bara i Kina. Bambu har länge använts som ett konstruktivt material och gör fortfarande det, speciellt i östra och södra Asien och södra Stilla Havsområdet. Det används t.ex. till att bygga hus, arbetsställningar och broar, dock så bygger man inte så många broar av bambu längre. Bambu används inom textil också men eftersom fibrerna så korta är det inte så enkelt att göra tyg av det direkt utan man måste gå igenom en process innan det kan bli till tyg.

Framställning

Organic Green Leafs of Bamboo.jpg

Bambu kan växa nästan vart som helst och den växer mycket fort. Mosobambun eller "jättebambun" som den också kallas, är den bambusort som används till bambutextil. Mosobambun når sin fulla längd på bara 3 månader. Och tack vare att man klipper av den ovanför rot vid skördning, hinner den växa ut sin fulla längd flera gånger per år. Bambu växer vilt i naturen, men det finns även bambuplantage. På senare tid när efterfrågan ökat på bambu, växer det upp nya bambuplantage för att klara den ökade produktionen. Ur miljösynpunkt är bambu ett bra alternativ, speciellt om man jämför med traditionellt odlad bomull. Bambu behöver inte konstbevattnas, den klarar sig på väldigt lite vatten eller helt enkelt på regnvattnet. Bambu behöver inte besprutas med kemikalier eller konstgödslas för att växa, den växer snabbt ändå. Bambu avger också 30% mer syre än någon annan skog och bambun förbrukar mer koldioxid än andra växter.

Historia

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika. Man har hittat föremål från cirka 7 000 år sedan som är gjorda av bambu. Vissa av dessa föremål har varit pilar, papper, byggmaterial och böcker. För ungefär 5 000 år sedan använde man bambu till att bygga hus i Kina. Fynd har visat att man använt papper, tillverkat av bambu, i böcker under Han Dynastin, 206 f.Kr. till 221. Under Ming Dynastin, 1368 till 1644, använde man bambu till att tillverka sängkläder och golv.

Pris

Det är lite svårt att hitta exakta priset på bambu men allt från cirka 50kr till cirka 4100kr per allt från cm till krukor.

Länkar

Wikipedia om Bambu på engelska

Lite info om Bambu

Lite historia om Bambu på engelska

Mer info om historia på engelska

Priser på Bambu

Mer priser på Bambu