Vakuumformning

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Om

vakuumformning, också kallat vacuformning eller vakuum-formning är ett bra och simpelt sätt att göra former av plast. Man brukar säga att det är en simplare variation av termoformning. Det är så enkelt att du kan göra det själv hemma. I stort sätt kan du forma hur stora föremål som helst, det enda du behöver är en ställning och termoplastplattor med storleken beroende på din mall.


Tillverkning

Vakkumformning utförs på så sätt att man först och främst sätter en termoplastplatta över en ställning. Plattan borrars sedan ner i ställningen tätt så att luftens sista chanser att fly försvinner. Sedan sätter man in ställningen i en ugn på ca 450°C där plasten mjuknar. Efter det så kopplar man en så kallad Vakkumsugare till mallen där den sedan suger ut luften som den fånge den är. Luftens brist på existens inuti detta fängelse av isolation gör att plastens mjuka yta får lust att fylla upp dess nyligen försvunna innehåll. På så sätt imploderar det och formas efter mallens innehåll (som då kan vara i stort sätt vad som helst). Och på så sätt så har man genom vakuumformning fått den form på plasten man var ute efter.

För och nackdelar

Nackdelar:

  • Vakuumformningens process är i sig ganska dyr. Upp till 50% dyrare än andra metoder.
  • Det kräver mycket fysiskt arbete att använda sig av vakuumformning. Man måste bla vid fall av större objekt lägga på stora plastplattor gång på gång.
  • Plastplattorna kan ibland spricka vid för hög temperatur.
  • Det händer ofta att mycket plast går till spillo därav man ofta använder sig av mer plast än man behöver.

Fördelar:

  • Även om själva processen inom vakuumformning är dyr så är faktiskt materialet billigt. Det är ofta ca 33% billigare än andra metoder.
  • Vakuumformning är den enda metoden som kan forma stora objekt till plast.


Länkar/ videos

http://www.youtube.com/watch?v=yhajk_IDTUo

http://www.youtube.com/watch?v=NPLWxxyIJcE

http://www.youtube.com/watch?v=50-sR54UBgY