Takpapp

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Takpapp

Takpapp är ett byggmaterial som används till tätning när man bygger tak, det är där namnet takpapp kommer ifrån. Just för att det används när man bygger tak. Varför man använder takpapp när man bygger tak är för att takpapp är ett vattentätt material och burkar vanligt viss användas två gånger när man bygger tak (två lager takpapp) för bästa tätnings. Utan takpappen skulle taken få fukt skador som i sin tur leder till mögel. Sedan kommer det självklart läcka vatten in i huset. Så takpapp är ett mycket viktigt material till hus bygge. Takpapp är ett material som vi har använd i nästan 100 år. Just för att det är ett så bra material mot regn, och idag byggs nästan inga hus utan takpapp.


Tillverkning

Takpapp tillverkas av glasfibermatta som blandas med tjära. Därför är takpapp även kallad tjärpapp. Det kan även tillverkas av impregnering papper blandat med tjära. Så takpapp kan bli tillverkad på två olika sätt, alltså av glasfibermatta eller impregnering papper. Men båda måste blandas med tjära.

Historia

Takpapp/tjärpapp är ett bygg material som vi har använd i mer en hundra år. 1789 var det en person vid namn Arvid Faxe som tillverkade tjärpapp. 1789 är länge sedan så man kan förstå hur länge vi verkligen har använt takpapp. Men den första takpappen tillverkades inte av asfalttjära som den gör idag, för i tiden använde man stenkolstjära. 1889 byte man till asfalttjära. Ett kändare svensk företag som tillverkar takpapp heter Mataki. Som kom till Sverige (Malmö) 1904 och håller fortfarande på med tillverkningen av takpapp en idag.

kostnad

Det kan variera, om du har ett stort tak kommer det kosta mer pengar. Men själva materialet är inte så farligt dyrt. Materialet har inte så hög kostnad för att det är inte dyrt att tillverka. Tjära är inte dyrt och glasfiber är inte häller dyrt. Kostnaden ligger på 700SEK för 7x1 meter av takpapp.

länkar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Takpapp https://en.wikipedia.org/wiki/Tar_paper http://www.nordicwaterproofing.com/sv/var-historia/