Slutprojekt Teknik 1: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 42: Rad 42:


== En klimatapp ==
== En klimatapp ==
== Bedömning av slutprojktet ==
Kunskaper om teknikutvecklingsprocessen och förståelse av sambanden mellan de olika delarna i den.
Förmåga att analysera och värdera tekniska lösningar med hänsyn tagen till ett hållbart samhälle.
Förmåga att lösa tekniska problem.
Förmåga att använda teknikvetenskapliga metoder, begrepp och teorier.
Förmåga att använda modeller och verktyg som redskap för analys, beräkning, rimlighetsbedömning, dokumentation, presentation och information.
Kunskaper om hur teknik har utvecklats och utvecklas i samspel med det omgivande samhället samt kunskaper om befintlig teknik och aktuell teknikutveckling.
Kunskaper om teknikens roll och drivkrafter ur ett etiskt perspektiv.
Kunskaper om hur föreställningar och traditioner inom teknikområdet styr uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt och hur det har påverkat och påverkar teknik och teknikutveckling.
Förmåga att kommunicera inom det tekniska området samt kommunicera om teknik.

Versionen från 20 april 2018 kl. 07.35

Länkar till projektdagböcker i WordPress

Småföreläsningar vid lektionsstart

Att lära sig Python

Python

Ett flertal aternativ

Exempel

Arduino, Raspberry eller Mindstorms som ett tekniskt system.

Vi behöver inleda med en föreläsning om tekniska system. Vi använder materialet från tidigare grupparbeten/projekt för att föreläsa om vad tekniska system är och kanske ge ett prov på detta material.

Eleverna skapar ett projekt för resten av terminen. Projektet ska ha vettiga projektplaner, specifikationar och rapporter. Det ska bloggas/föras projektdagbok fortlöpande. Projektet kan vara något av följande:

  • Fortsättning på elektronikprojektet med Arduino, Raspberry eller Mindstorms som växer ut till ett större projekt. Gärna med inriktning mot IoT, spelkontrollers eller autonoma fordon.
  • Något entreprenöriellt projekt med grund i WordPress och entreprenörskap
  • Fördjupning inom programmering, appar, cad (inventor, Blender, mm) eller dyligt. Tutorials eller självstudier på w3schools, codecademy eller liknade.
  • Plugga klassisk teknik med prov på hela boken, hållf, studiebesök på företag, mm.
  • Eller helt enkelt repetera och komma ikapp.
  • En hemsida/app för koldioxidekvivalenter, mm.

Kortare inslag av OnShape så de kan konstruera för projekten. Genus, teknikfilosofi, framtidens teknik mm.

Teknikhistoria.

Koppling till framtidens teknik, teknikfilosofi och genus.


AI, Machine Learning

En klimatapp

Bedömning av slutprojktet

Kunskaper om teknikutvecklingsprocessen och förståelse av sambanden mellan de olika delarna i den. Förmåga att analysera och värdera tekniska lösningar med hänsyn tagen till ett hållbart samhälle. Förmåga att lösa tekniska problem. Förmåga att använda teknikvetenskapliga metoder, begrepp och teorier. Förmåga att använda modeller och verktyg som redskap för analys, beräkning, rimlighetsbedömning, dokumentation, presentation och information. Kunskaper om hur teknik har utvecklats och utvecklas i samspel med det omgivande samhället samt kunskaper om befintlig teknik och aktuell teknikutveckling. Kunskaper om teknikens roll och drivkrafter ur ett etiskt perspektiv. Kunskaper om hur föreställningar och traditioner inom teknikområdet styr uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt och hur det har påverkat och påverkar teknik och teknikutveckling. Förmåga att kommunicera inom det tekniska området samt kommunicera om teknik.