Platina

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Materialegenskaper:

Platinum nuggets

Densitet: 21450kg/m^3

Hårdhet: Rankat 4,3 på Mohs hårdhetsskala

längdutvidgningskoefficient: 8,9*10-6 K-1.

Värmeledningsförmåga: 71.6 W/(m·K)

Resistivitet: 105 nΩ·m (vid 20 °C)

Användning

Platina används i smycken, ledningar och kärl för laboratoriebruk, i olika värdefulla instrument, i tandmaterial, i rostfria apparater och elektroder i glasapparater. Som katalysator används platina för att kracka oljeprodukter och i bilars avgasrenare. Tunn platinatråd blir glödande i ånga från metanol eftersom den verkar som katalysator. Denna egenskap används i cigarettändare och handvärmare. I närvaro av platina exploderar vätgas tillsammans med syrgas.

Framställning

Man bryter materialet ute i naturen men platina är ytterst sällsynt och ät väldigt svårt att få tag på. Hur tillverkar man med materialet? Man smälter ner materialet och "gör rent" materialt så man vet att det är 100% platina sen lägger man till det i smycken osv.

Historia

Ordet 'platina' kommer från spanskan och betyder "litet silver". De flesta referenser av platina finns från 1500-talet men man har också återfunnit platina i artefakter från 700fK. 1700-talets vetenskapsmän identifierade platina som potentiellt användbar, men ansåg att metallen var svår att använda på grund av dess höga smältpunkt och hårdhet. Detta förändrades på 1800-talet när teknologiska framsteg gjorde det möjligt för vetenskapsmän att använda platina i legeringar. Historiskt har platina utvunnits främst i Ryssland och Kanada men idag kommer det mesta från flodbäddar i Sydafrika. Japans stora efterfrågan på platina under 60-talet förde fram platina till förgrunden för smyckemarknaden och sedan dess har platina uppskattats för dess renhet, färg och höga anseende. På 80-talet blev platina också erkänt inom medicin, till exempel har platina använts i pacemakers. Allmän typ av fakta (framställning, historia, etc)?

Pris

Ett gram platina är värderat till $30.

Länkar

http://sv.wikipedia.org/wiki/Platina

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/tables/rstiv.html

https://www.vafinans.se/ravaror/platinumpris