Nitning

Från Wikiskola
Version från den 24 november 2013 kl. 21.53 av Hakan (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '250px|miniatyr|Nitförband '''Nitning''' då ett förborrat hål i ett förmål av metall, trä eller annat material permanent fogas samman med ...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nitförband

Nitning då ett förborrat hål i ett förmål av metall, trä eller annat material permanent fogas samman med en nit av metall. Inom arkitekturer används större system av nitar på plåtar, balkar eller andra byggelement för att sammanfoga delarna med hjälp av nitnagel, blindnit, sprängnit eller någon annan typ av nit i ett nitförband. Niten deformeras plastiskt så att den håller emot på bägge sidor, och kan inte öppnas utan att förstöras.

Nitad fackverksbro.
Nitar
Nithammare

Användning

Nitar var fram till andra världskriget mycket vanligt förekommande vid konstruktion av stålbroar och stålfartyg, tidigare även för sammanfogning av träfartyg. Idag har svetsning till stora delar ersatt nitning. Nitning används dock fortfarande mycket frekvent i konstruktioner där låg vikt och hög styrka krävs, exempelvis i flygplan.

En speciell typ av nitar används även för att förstärka jeans på ett dekorativt sätt. Även andra knappar och detaljer på kläder kan fästas med plastisk deformation likt nitning. Nitar kallas också ibland andra metallföremål som appliceras på kläder för dekorativ effekt utan att vara nitar i ordets egentliga betydelse.

I äldre järn- och kopparsmide användes ofta nitar av ett trekantigt stycke metallplåt. Metallen rullades samman till en strut, varpå ett huvud smiddes av den utskjutande metallbiten i vardera änden av det stycke som skulle sammanfogas.

{{svwp | Nitning } -} text och bild ovan.