Glas

Från Wikiskola
Version från den 24 september 2014 kl. 07.03 av Savvas (diskussion | bidrag) (→‎Glas / Fused silica (SiO2))
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Glas / Fused silica (SiO2)


Materialegenskaper:

Densitet: 2200 Kg/m3 (2,2 gm/cc)

Hårdhet: 6-7 Mohs (600 kg2)

Längdutvidgningskoeffiecient: 0,55 • 10-6/°C

Värmeledningsförmåga: 1,38 W/m•°K

Resistivitet: >1010 Ω•cm (107 Ω•m)

Smältpunkt: 1100ºC

Användning:

Glas används i allt från byggnader till små dricksglas.
Framförallt används glas för att det är transparent, alltså genomskinligt. Byggnader använder glas så att vi ska kunna se ut, och för att ljus ska kunna komma in. Men ändå ha någonting som kan hålla regn och starka vindar från att komma in.

Glas kan även böja ljus, glas är det bästa materialet med egenskapen. Denna användbara egenskapen används främst för linser och prismor, som i kamera objektiv och förstoringsglas.

Med glas kan man även skapa fiberglas om glaset är blandat med ett speciellt lim. Fiberglas kan då användas för att skapa komplexa former, som inte bara är extremt starka och ömtåliga, men också vattentäta. Med fiberglas kan man skapa allt möjligt från jacuzzis till fordon som båtar och bilar. Fiberglas kan också användas för att reparera skador och hål.

Glas är även en bra insulator och används i tex. el ledningar.

Framställning:

Framställning av glas

Glas är startar som sand. Sanden kallas för sillica-sand. Sedan så tillsätts två ämnen (Sodium Carbonate och Calcium Carbonate) för att sänka temperaturen där sanden smälter, dessutom gör dessa ämnen att det blir lättare att jobba med glaset senare. Sedan värms sanden upp till 1650°C för tre dagar, innan sanden blir flytande glas.
Det flytande glaset hälls sedan över flytande tenn för att glaset ska bli så rakt som möjligt (allt flytande lägger sig jämt tack vare tyngdkraften).
Eftersom tenn har högre densitet och lägre smältpunkt så flyter glaset på det flytande tennet.
Några timmar senare så stelnar glaset medan tennet fortfarande är flytande.
Sedan separeras glaset från tennet, skärs upp och skickas sedan till Distributörer.

Historia:

Glas kan uppstå naturligt genom förglasning av sand, som sker ibland vid blixtnedslag och Vulkan utbrott.

Tekniken att skapa och skulptera med glas har funnits i flera millenium. Omkring 8.000 f. Kr. lyckades man i Mesopotamien skapa förglasade ytor på lerkärl som fungerade som en sorts glasyr. Från omkring 6000 f. kr. stammar de äldsta föremålen i rent glas.

Tekniken att blåsa glas uppfanns i Syrien ungefär 50 f. Kr. Syrien blev området där glaskonsten under tidig medeltid utvecklades till sin högsta konst. I Romarriket var glastillverkning stort, Venedig kom tidigt att bli en central plats för glastillverkning där de kunniga hämtades från det östra medelhavsområdet. Dessutom flydde glasblåsare hit från Konstantinopel i samband med dess många plundringar under medeltiden.

Glas fortsatte utvecklas, dess tekniker och dess recept.

Till Sverige kom glastillverkningen tidigt. De första romerska glasbägarna letade sig hit redan under det första århundradet efter Kristus. Redan under 1200-talet blåstes glas för kyrkfönster vid kloster i Sverige, men medeltidens glastillverkning har nästan varit helt okänd fram till på 1980-talet.
Idag så tillverkas majoriteten av sveriges glas i småland.

Priser:

Återanvänt glas: 450 kr/ton

Glaspanel 10x10x0,013m: 1817 kr/panel

Länkar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Glass

https://www.youtube.com/watch?v=IjNusHQOhTM

http://accuratus.com/fused.html