Diskussion:- Kraftmoment med Algodoo

Från Wikiskola
Version från den 13 augusti 2019 kl. 19.12 av SimonG (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Uppgift Slirar däcket? Undersök din "Bike race"-konstruktion. Du med hjälp av beräkningar avgöra om hjulen kommer att slira. Gå igenom följande steg: Vilken massa har...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Uppgift Slirar däcket?

Undersök din "Bike race"-konstruktion. Du med hjälp av beräkningar avgöra om hjulen kommer att slira. Gå igenom följande steg:

Vilken massa har ditt fordon? Räkna ut tyngdkraften Bestäm normalkraften. Är den lika stor som tyngdkraften? Vilket friktionstal har du? Beräkna friktionskraften. Mät radien på däcket. Vilket kraftmoment har du? Beräkna kraften som motorn överför till underlaget. Vilken kraft är störst - friktionskraften eller kraften från motorn? Kommer hjulet att slira? Titta på ditt fordon hur det ser ut - stämmer det?

Du skriver upp alla dina värden och formler. Sedan utför du beräkningarna och beräknar motorns drivkraft samt friktionskraften. Dra en slutsats om hjulet kommer att slira och jämför med hur det är för ditt fordon i Algodoo. Spara som pdf.

Om du tycker att det är svårt att förstå hur beräkningarna går till kan du titta på Håkans exempel: Beräkningar till Slirar hjulet. Här ser du även hur rapporten ska se ut. Tänk på att du ska använda egna värden i din rapport.

Denna uppgift lämnas in på Canvas.


Tips: markera en rektangel och välj utseende linjal så får du en skala. Eller så lägger du på en ny rektangel för då kan du läsa av dess mått och därigenom mäta ditt hjul. Eller så väljer du info och läser av hjulets area så kan du beräkna radien.

Slirar däcket? - Kriterier

E: Din rapport innehåller alla beräkningar som ges i uppgiftsbeskrivningen baserade på dina egna värden. I rapporten finns en bild på konstruktion.

C: Alla kriterier från E-nivå. Dessutom ska rapporten vara tydligt strukturerad och ha en tydlig slutsats.

A: Alla kriterier från C-nivå. Dessutom innehåller rapporten en lite mer ingående analys av vad som händer när hjulet på en bil slirar. Exempelvis kan du jämföra din konstruktion med en lite mer realistisk situation med värden som stämmer mer överens med verkligheten.

Förmågor som testas Förmåga att använda teknikvetenskapliga metoder, begrepp och teorier. Förmåga att använda modeller och verktyg som redskap för analys, beräkning, rimlighetsbedömning, dokumentation, presentation och information.