Användare:17haed: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
(10 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
=== Rubrik ===
== Regler ==
=== Avståndsformeln ===
<math> C = \sqrt{(y_2 - y_1)^2 + (x_2 + x_1)^2} </math>


<math> x_1 = -3 </math>
== Att hitta ekvationen ==


<math> x_2 = 5 </math>
:En linje går genom punkterna (-3,4) och (5,-2).
 
:Bestäm räta linjens ekvation.
<math> y_1 = 4 </math>
:Ta nu fram ett eget exempel (med lösning) där man bestämmer räta linjens ekvation när man känner två punkter.
 
:Prova att skriv det i Latex på din användarsida i Wikiskola.
<math> y_2 = -2 </math>


=== Punkter ===
: <math> x_1 = -3 </math>
: <math> x_2 = 5 </math>
: <math> y_1 = 4 </math>
: <math> y_2 = -2 </math>


=== Hitta "k" ===
<math> k = \frac {y_2 - y_1} {x_2 - x_1} </math>
<math> k = \frac {y_2 - y_1} {x_2 - x_1} </math>


Rad 18: Rad 25:
<math> k = 0,75 </math>
<math> k = 0,75 </math>


 
=== Hitta "m" ===
<math> 4 = -0,75 * - 3 + m </math>
<math> 4 = -0,75 * - 3 + m </math>


Rad 29: Rad 36:
<math> m = 1,75 </math>
<math> m = 1,75 </math>


 
=== Svar ===
<math> y = -0,75 + 1,75 </math>
<math> y = -0,75 + 1,75 </math>

Nuvarande version från 13 mars 2018 kl. 08.40

Regler

Avståndsformeln

[math]\displaystyle{ C = \sqrt{(y_2 - y_1)^2 + (x_2 + x_1)^2} }[/math]

Att hitta ekvationen

En linje går genom punkterna (-3,4) och (5,-2).
Bestäm räta linjens ekvation.
Ta nu fram ett eget exempel (med lösning) där man bestämmer räta linjens ekvation när man känner två punkter.
Prova att skriv det i Latex på din användarsida i Wikiskola.

Punkter

[math]\displaystyle{ x_1 = -3 }[/math]
[math]\displaystyle{ x_2 = 5 }[/math]
[math]\displaystyle{ y_1 = 4 }[/math]
[math]\displaystyle{ y_2 = -2 }[/math]

Hitta "k"

[math]\displaystyle{ k = \frac {y_2 - y_1} {x_2 - x_1} }[/math]

[math]\displaystyle{ k = \frac {-2 - 4} {5 - -3} }[/math]

[math]\displaystyle{ k = \frac {-6} {8} }[/math]

[math]\displaystyle{ k = 0,75 }[/math]

Hitta "m"

[math]\displaystyle{ 4 = -0,75 * - 3 + m }[/math]

[math]\displaystyle{ 4 = 0,75 * 3 + m }[/math]

[math]\displaystyle{ 4 = 2,25 + m }[/math]

[math]\displaystyle{ m = 4 - 2,25 }[/math]

[math]\displaystyle{ m = 1,75 }[/math]

Svar

[math]\displaystyle{ y = -0,75 + 1,75 }[/math]