Alla frågorna till Luft

Från Wikiskola
Version från den 28 april 2011 kl. 07.03 av Hakan (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'TESTA DIG SJÄLV 4.1 1. Ge exempel på fyra gaser i luften och ungefär hur mycket det finns av dem. 2. Vilken gas finns det mest av i luften? 3. Hur stor del av luften är syr…')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

TESTA DIG SJÄLV 4.1

1. Ge exempel på fyra gaser i luften och ungefär hur mycket det finns av dem. 2. Vilken gas finns det mest av i luften? 3. Hur stor del av luften är syre? 4. Ungefär på vilken höjd tar atmosfären slut? 5. Vad menas med att luften är tunnare på hög höjd? 6. Hur kan du ta reda på om en gas är ren syrgas? 7. Hur ser molekylerna och molekylformlerna ut för syre och kväve? 8. Ge några exempel på vad vi använder syrgas och kvävgas till.

9. Hur gör man för att separera de olika gaserna i luften?  På vilka sätt tror du det skulle vara annorlunda på jorden om luften bestod av 100 % syre?


TESTA DIG SJÄLV 4.2

1. Beskriv ozonmolekylen. Vad har den för molekylformel? 2. Vad används freoner till? 3. Hur bildas marknära ozon och hur påverkar det oss? 4. Vad är ozonskiktet och varför är det så viktigt? 5. Varför har ozonskiktet blivit tunnare?

6. Berätta hur ozonbalansen uppkommer.  Du är uppfinnare och har hittat på ett nytt kemiskt ämne. Vad bör du tänka på för att undvika att det skadar miljön?


TESTA DIG SJÄLV 4.3

1. Vad heter de fyra vanligaste ädelgaserna? 2. Vad menas med att ädelgaserna är ”ädla”? 3. Berätta om tre saker som man använder ädelgaser till.

4. Vad menas med skyddsgaser? Kan du själv komma på några tillfällen när de kan vara användbara?  Den första ädelgasen som upptäcktes var argon. Argon betyder ”trög” och ”lat” på grekiska. Försök förklara varför gasen fick det namnet.


TESTA DIG SJÄLV 4.4

1. Vad menas med oxider? 2. Ge exempel på några oxider i luften. 3. Vad menas med förbränning? 4. Ge exempel på några tillfällen när det bildas koldioxid. 5. Vad är fotosyntes?

6. Varför ökar koldioxidhalten i atmosfären och vad kan det leda till? 7. Vad är biobränslen och varför är de bra?  När Markus körde 20 mil med sin nya bil gick det åt 12 liter bensin. Bensinen vägde 9 kg. Vägde avgaserna från bilen lika mycket, mer eller mindre?


TESTA DIG SJÄLV 4.5

1. När började luftföroreningarna öka kraftigt? 2. Vilka oxider orsakar surt regn? 3. Vad är smog? 4. Var är problemen med smog störst? 5. När bildas kolmonoxid och på vilket sätt är den farlig?

6. Hur uppkommer surt regn och vad ställer det till med?  Försök förklara varför det är lättare att minska utsläpp av sot och småpartiklar än av gasformiga oxider.


TESTA DIG SJÄLV 4.6

1. Hur stor del av alla atomer på jordytan är väteatomer? 2. Varför användes väte i luftskepp förr i tiden? Varför används det inte längre? 3. Vad används väte till idag?

4. Många människor tycker det är svårt att skilja på väte och kväve. Vilka likheter finns det mellan dem? Vilka skillnader?  På jorden är vätgas ovanligt, men i solen och på den stora planeten Jupiter är den mycket vanlig. Försök förklara vad det kan bero på.