Lättbetong
Materialegenskaper:
- Densitet: 400-1800kg/m^3
- hårdhet: N/A
- längdutvidgningskoefficient: N/A
- värmeledningsförmåga: N/A
- resistivitet:N/A
Användning
Lättbetong har en lägre hållfasthet och lägre densitet vilket gör att det blir lätthanterligt inom husproduktion. Det gör att man kan bygga snabbt och effektiv. Andra användningsområden som kan nämnas:
- värmeisolering
- Fuktbeständigt
- ljudisolerande
- brandbeständigt
EPS-cement är ett mycket viktigt ämne som finns i lättbetong, EPS-cement är ett sorts cement med mycket låg vikt och goda isoleringskunskaper vilket används mycket som bjälklag.
Man kan få olika sorters lättbetong beroende på vad man tillägger i blandningen, lättbetong med skum blir skumbetong och används mycket som fyllning för mark och vägbyggnad. Skumbetongen som också är en lättbetong används också vid fyllning av ledningar, undergjutningar och även vill fylla igen hål på grund av att marken satt sig eller mark har splats bort. Skumbetong används även för att isolera marken mot tjäle. Tjäle förekommer när jorden blir så kall så att den når fryspunkten för vatten vilken i sin del leder till en expansion som i sin tur orsakar sprickor i till exempel vägar.
Framställning
Lättbetong tillverkas av kalk, aluminiumpulver, sand, vatten och EPS-cement (Expanderad Polystyren). Under framställningen så uppstår det miljontals luftporer som sedan ger materialet en lägre densitet. För att framställa lättbetong så kan man kan bara tillsätta vatten med dammreducerat vilket företaget epscement AB gör för att undvika den negativa miljöpåverkan.
Alla företag har sina metoder för tillverknings av lättbetong, AEROC AB utför sitt arbete såhär: Man blandar vatten med basmaterialet, sedan så tar man och blandar i aluminiumpulver för att få blandningen att reagera, genom att under tiden blandningen stelnar så avger den vätgaser, detta ger materialets poriga form. Efter stelningen så skär man materialet och sedan skickas in i en ugn som kallas autoklaven med hög tempratur. I autoklaven bildas det en ny homogen i materialet som ger materialets hållfasthet och lätthet. Cementet man har i blandningen gör att materialet över huvudtaget stelnar, blir hård och slitstark. För att sen göra till exempel skumbetong så lägger man till ett slags skum i blandningen eller om man vill lättballastbetong så lägger man till lättballast (grus och sten).
Historia
År 1920 så uppfanns lättbetongen av Axel Eriksson, Yxhult Stenhuggeri AB som då ägdes av bara Carl August Carlé hade en fabrik i Hällabrottet där de producerade lättbetong. Företaget kallade lättbetongen för ånghärdad gasbetong men på år 1940 så fick den namnet Ytong. En sorts ytong gjordes på alunskiffer vilket gav betongen en blå färg som i sin del gav den ytongen namnet blåtong. Senare i tiden så upptäckte man att blåbetongen avgav hälsofarlig radon-gas vilket ledde till att i år 1975 så förbjöds alunskiffer i lättbetong. År 1930 kom det en forskargrupp i cementområdet som leddes av Ivar Eklund och professor Lennart Forsén som upptcäkte att sand och cement ska bara basmaterial för lättbetong. Företaget Siporex AB gör sin lättbetong med cement och sand vilket är huvudingredienserna i dagens lättbetong.
Pris
Pris och kvaliteter
Länkar
http://byggipedia.se/category/byggmaterial/lattbetong/
Intervju med Iad Saleh, Teknik Specialist inom betong på NCC.
https://specialbetongstockholm.se/
https://www.youtube.com/watch?v=GGRMXYPlwps
http://www.aeroc.se/index.php?page=737&lang=swe&cnt=Om_materialet
http://www.aercrete.se/sve/foam1.html
http://gds.se/hantverksteknik/murare/lattbetong-lektion-14-lar-dig-bygga-med-lattbetong
https://www.epscement.com/index.php/sv/
https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4ttbetong
http://www.materials.dk/links/D6x4%20L%C3%A4ttbetonghandboken.pdf