En elevuppgift att skapa lektionsbeskrivningar i matematik
Inloggning på wikiskola
Ett användarnamn som är ditt exakta förnamn plus Initialen i ditt efternamn
Kunskapskrav
Vi tittar på (ett utdrag ur) kunskapskravet för betyg E i Matematik 2C. Orden beskriva, resonemang och representationer förekommer flera gånger. Det handom att du ska lära dig kommunicera i tal och skrift. Den här övningen är till för att du ska få öva dig på detta och visa vad du kan.
Betyget E
Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden mellan begreppen. Dessutom växlar eleven med viss säkerhet mellan olika representationer.
Eleven kan föra enkla matematiska resonemang och värdera med enkla omdömen egna och andras resonemang ... ... Dessutom uttrycker sig eleven med viss säkerhet i tal, skrift och handling med inslag av matematiska symboler och andra representationer.
Genom att ge exempel relaterar eleven något i kursens innehåll till dess betydelse inom andra ämnen, yrkesliv, samhällsliv och matematikens kulturhistoria. Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om exemplens relevans.
Eleverna bygger sidorna
Syfte
Eleverna ska lära känna ett begrepp ordentligt. Eleven ska höra talas om andra begrepp genom att kamraterna jobbar med dem.
Vad ska varje elev göra?
Varje elev ska göra ett avsnitt på denna sida. Avsnittet ska innehålla text, bild, film, länkar mm som ger en ökad förståelse av begreppet. Det kan vara sånt som jag brukar ha med: Khan, Mikael Bondestam, Wikipedialänkar, GeoGebra, osv.
En bit var
Jag läste igenom kapitlet i min matematikbok och markerade 16 olika teoribitar som som verkade bra att jobba med. Det blir en per elv i klassen. Jag valde sådana bitar som är hyggligt enkla att förklara, lätta att hitta information till och viktiga att lära sig. Sedan skrv jag in eleven namn och hens begrepp som rubriker på denna sida.
Innehållsdelar
Nedan en lista innehållsdelar som kan vara med i ett avsnitt. Allt måste inte vara med.
- En text som förklarar begreppet (obligatoriskt)
- En film av Matteboken, Bondestam etc
- En Khanlänk
- En definition
- Ett exempel
- En uppgift
- En bild. Helst från Wikimedia Commons
- En länk till fler förklaringar
- En länk som knyter an till matematikens kulturhistoria
- Ett försök att förklara vad man ska ha detta till
Bedömningskriterier
Så här ser bedömningskriterierna ut när de saxats ur Skolverkets kursplan. jag har klippt ut det som är relevant men det återstår att skriva om och tolka kraven så att de uttrycker konkret vad som krävs i just detta projekt.
För betyg E fordras
Innehåll enligt minst sex av punkterna ovan. Innehållet ska vara korrekt och relevant. Texten ska vara välformulerad.
Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer.
Dessutom uttrycker sig eleven med viss säkerhet i tal, skrift och handling med inslag av matematiska symboler och andra representationer.
Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om exemplens relevans.
För betyg C fordras
Åtta av punkterna ovan.
Eleven kan utförligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer.
Dessutom uttrycker sig eleven med viss säkerhet i tal, skrift och handling samt använder matematiska symboler och andra representationer med viss anpassning till syfte och situation.
Genom att ge exempel relaterar eleven något i några av kursens delområden till dess betydelse inom andra ämnen, yrkesliv, samhällsliv och matematikens kulturhistoria. Dessutom kan eleven föra välgrundade resonemang om exemplens relevans.
För betyg A fordras
Eleven kan utförligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av flera representationer.
Dessutom uttrycker sig eleven med säkerhet i tal, skrift och i handling samt använder matematiska symboler och andra representationer med god anpassning till syfte och situation.
Genom att ge exempel relaterar eleven något i några av kursens delområden till dess betydelse inom andra ämnen, yrkesliv, samhällsliv och matematikens kulturhistoria. Dessutom kan eleven föra välgrundade och nyanserade resonemang om exemplens relevans.
Editering
Editera under er egen rubrik. Inget kan gå fel. Allt går att rädda.
Titta på färdiga sidor hur man kan göra och härma wikikoden.
Läs mer om Wikimarkup och hur man editerar.
Milstolpe
Ditt arbete ska vara färdigt för bedömning måndagen den 12 mars.