Tysklands energimarknad
Ingen har väl undgått att klimatet är en viktig fråga men för att komma in i rätt stämning kan du börja med att lyssna på ett sommarprogram med metrologen Michael Tjernström.
Tyskland har gjort en energiomställning för att främja klimatet. I klippen What is the German Energiwende? och Germany's Renewable Energy Revolution ges en introduktion till denna energiomställning. Genom att subventionera sol-, och vindkraft samt andra gröna energikällor har man lyckats öka dess andel av energiproduktionen samtidigt som kostnaderna har sjunkit, skriver två professorer i en debattartikel i Dagens samhälle: Är tysk energiomställning misslyckad?.
Ett inslag på Sveriges Radio med titeln Tysk minister: Sverige bör ta efter Tysklands energiomställning pekar ut en riktning för Sveriges energipolitik men det finns även invändningar. Föreningen Svenskt Landskapsskydd debatterar i Göteborgs-Posten för en motsatt väg.
Vattenfall var tidigare kraftigt involverad i kolkraften i Tyskland men vald att sälja delar av verksamheten vilket vi kan läsa i artikeln Vattenfall säljer sin tyska brunkolsverksamhet. Vattenfall driver fortfarande kolkraftverket Moorburg i Hamburg och det ska vi besöka.
Som bakgrund till detta bör man läsa den senaste stora FN-rapporten från IPCC, oktober 2018.
Sverige har enligt Ekonomifakta en myckat låg andel fossila bränslen i elproduktionen. Hur tycker du att Sverige bör agera för att ställa om mot en mer klimatvänlig elproduktion. Argumentera för och emot. Bör vi öka vår elproduktion för att exportera? Bör vi avveckla kärnkraften (som beslutat).
Läs på Wikipedia om Energianvändning Sverige. Tabellen visar såväl hur förbrukningen fördelas som från vilka källor energin kommer. Hur tycker du att vi bör agera för att minska vårt klimatavtryck? Hur ser läget ut i Tyskland? sök information i trovärdiga källor.
Vad kostar elen för hushållen i Sverige respektive Tyskland?
Vattenfall och kolkraften
2016 sålde Vattenfall sina två brunkolskraftver vilket SVT berättar. Se även Vattenfalls hemsida