Valsning

Från Wikiskola
Version från den 15 november 2013 kl. 12.21 av Bbuubbi (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tillvägagångssätt

Valsning innebär att man tar ett material (förmodligen platt eller i form av en lång stång) och böjer det föra att passa sina ändamål. Man gör det genom att rulla materialet mellan kraftiga hjul som lägger tryck på materialet och eventuellt formar det. genom att man kontrollerar hur trycket läggs på materialets yta så kan man kontrollera hur materialet böjs.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Materialet blir starkare i helhet med valsning eftersom kall valsning har en effekt på den gryniga strukturen.
  • Processen genererar externt valsade saker. detta gör att arbetes ytan kan nästan vara hur stor som helst utan att man måste skaffa en större valsare (Beror på modell)
  • Valsade metaller har oftast en stark yta och extra skydd mot oxidation eftersom strukturen är mer packad vid ytan.

Nackdelar

  • Alla material lämpar sig inte för valsning.
  • Ändringarna man har valsat in är permanenta.

Lämplighet för olika typer av material

Valsning är fördelaktigt främst för material som tål att omformas och pressas utan att få sin struktur förstörd.

Användningsområden

Valsning används i huvudsak inom metallbearbetning och pappersframställning. Metaller kan bearbetas till olika former av plåtar, balkar och rör och inom massaindustrin används valsar för att pressa det sista vattnet ur pappret innan det bestryks med olika kemiska ämnen. Valsar kan även användas i andra industrisammanhang för produktion och förädling av exempelvis livsmedel, textilier och plast.

Kostnader

Varmvalsning kräver höga temperaturer, ofta över 1000 grader, vilket leder till höga el- och energikostnader. Kallvalsning är billigare eftersom det endast kräver rörelsen från valsarna för att bearbeta materialen, då processen sker i rumstemperatur.