Apple - Samsung: 7 - 0
Google som är ett ungt företag köpte Motorola för ett tag sedan och en anledning var att komma över deras patentportfölj. Ofta kan det räcka för ett företag att hota med stämningar genom sin stora patentportfölj för att hålla konkurrenter borta eller för att kunna träffa lönsamma royaltyavtal.
Det finns också ljuspunkter. Många storföretag har initierat och stött konsortier kring utveckling av fri programvara. Så är fallet med Sun och [http://en.wikipedia.org/wiki/OpenOffice Open Office). Storföretaget Sun har en viktig roll för att skydda projektet mot stämningar.
Läs i Elektroniktidningen om hur Apple förlorade rekordstort i rätten.
Vem vill bekosta utveckling och innovation om det inte går att tjäna pengar på framtida produkter? Det är ett argument som förs fram av det stora företaget. Mindre företag och konsumenter kanske tycker det vore bättre om alla kunde arbeta på att utveckla alla idéer till det bästa. Men då finns risken att utvecklingen skulle stanna upp. Fokus skulle hamna på att tillverka snarlika produkter till ett så lågt pris som möjligt. De riktigt omdanande idéerna skull komma mer sällan.
Men kanske är det skillnad mellan patent på hårdvara och patent på mjukvara. I vår digitala värld där innehållet kopieras på nolltid och utan tillverkningskostnader kanske patenten har spelat ut sin roll. När programutvecklare hjälps åt i open sourceprojekt kanske kreativiteten frodas utan skyddet av patent? Det här är saker som diskuteras nu och vi har i helt klart fått ett komplement till patenterade (dyra) produkter genom utvecklingen av fri programvara, bilder, filmer och musik. Följ länkarna i rutan och titta på två databaser med fria bilder.
MacBook Air och alla andra populära Appleprodukter har idag en stark stälning på marknaden och Apple tjänar stora pengar. När Apple kan tjäna pengar genom stämningar och uppgörelser med konkurrenterna minskar kanske deras innovationsanda. Fundera på vad det kan innebära för företaget Apple i framtiden.
Bakgrund: Läs kapitel 7.
Gå in på den internationella patentdatabasen ESPACENET och gör en sökning på hur många patent ett företag har. Vi valde företagen: Microsoft, Google, Mercedes, Sony, HTC och Apple.
Testa några företag som du är nyfiken på.
ESPACENET: http://worldwide.espacenet.com/advancedSearch?locale=en_EP
Hur många patent har ditt namn?
Sök på ditt förnamn och se hur många patent som kommer upp.
Läs om Patent på PRV-skolan och gör uppgiften nedan:
Läs patentskolan på PRV http://prv.se/sv/
Det blir läxförhör!
Frågor till uppgiften PRV-skolan
Varför är det så?
Vad gör de istället?
Exempel på patentkrav.
Obligatorisk enskild uppgift.
Mål: Du ska visa att du förstår hur man formulerar patent på ett tydligt beskrivande och tekniskt korrekt sätt.
Du kan skriva patentkrav för en bra idé du har eller för en påhittad idé. Du kan även skriva om något helt vanligt som en kaffebryggare. Det viktiga är att du beskriver uppfinningen genom två patentkrav. Din text måste ha en sådan form som patent har.
I den här övningen ska du granska ett befintligt patent. Du ska försöka hitta det viktiga i texten och förstå vad det handlar om. Informationen finns i länkarna nedan.
Methods of producing cavity structures är ett patent du hittar på Google Patents. Du kan även se en pdf av pappersdokumentet.
Det finns mer info på Google Scholar.
Lämna in en text (pdf) med dina tankar och förklaringar.
Ni får gärna diskutera i grupper men ni lämnar in era egna unika texter.
Du ska skriva en berättelse om hur en idé utvecklas och skyddas. Använd punkterna nedan som stöd men skriv en löpande text.
Lämna in en pdf på Progress, Entreprenörskap, F5 Patent.
Intro: Patentporföljer. Vem är den störste uppfinnaren, Håkan Lans eller Håkan Elderstig? Sök på ESPACENET och bedöm.
Länk till ett patent av Håkan Lans
Nu ska vi fundera ut vad det är som är patenterat och hur ett patent är skrivet.
patentet ovan ska du läsa och sedan vara på följande frågor och lämna in ditt svar:
Lämna in: en pdf med dina svar på frågorna Progress, Entreprenörskap, F5: Patent
Digitalt museum har bilder på hans prototyper.