Julemys
Detta julemys är tänkt som en fördjupning och sm ett sätt att ge nya infallsvinklar på kursen så att du lär dig mer matematik. Du kan självklart också repetera valda delar av kursen på sidan Ma1c.
Självklart vore det toppen om du gjorde allt på denna sida men det är mer troligt att du hittar några saker som du intresserar dig för och utforskar grundligt. Det är ok. Vi kan bedöma dina nyvunna kunskaper!
Khan Academy
Här kan du välja område och nivå. Se filmer och läs förklaringar men framför allt fantastiska övningar. Enda risken är att du råkar lära dig mer än du behöver just nu. Skapa ett konto så dina framsteg sparas.
Överslagsräkning
En relevansuppgift. Läs texten och öva dig på att tillämpa vad du lärt dig. Du får gärna hitta på egna frågeställningar som du arbetar med, dokumenterar och lämnar in.
Räta linjen med Javascript
Uppgift |
---|
Bygg ett eget övningsprogram för Ma1c.
Du har sett och använt ett antal övningsmoduler som skapats i GeoGebra. Den miljön har sina för och nackdelar. Om man programmerar en liknade app i Javascript har man andra förutsättningar vilket du ska utnyttja. Räta linjen med Javascript är en uppgift som eleverna gjorde under några tekniklektioner. Du hittar instruktioner, kodexempel och länkar för att göra uppgiften och där finns ett exempel på hur några elever löste uppgiften. Om du gillar en programmeringsutmaning kan det vara en lämplig uppgift. Matematiken i uppgiften handlar om att rita koordinatsystem, välja skala på axlarna, skapa uppgifter, kontrollera om svaret är rätt, variera uppgifternas svårighetsnivå etc. Bedömning: I en väl genomförd uppgift kan du visa begrepps-, procedur-, resonemangs-, kommunikations- och relevansförmågor. Alternativa problem. Du kan välja ett annat område inom kursen och skapa en liknade övningsapp. Inlämning. Lämna in dina filer med väl kommenterad kod på Canvas.
|
Stökiometri och Excel
Teori - stökiometri
molmassa = massa / substansmängd [g/mol] substansmängd = massa / molmassa
Molmassa = massan av en mol (i enheten g) Molekylmassa = massan av en molekyl (i enheten u)
Massa är det vi väger upp.
Substansmängden svarar på frågan "Hur många mol?" Tecknas n, har enheten mol. Exempel: nCu = 82,1 mol
Förbered dig
Det här är en uppgift som kopplar till kemin. Länkar och tips finner du nedan. Deet är upp till dig att efterforska och sätta dig in i ämnet för att skapa en Excel-app.
- https://www.geogebra.org/m/YnffaybR
- https://optionexplicitvba.com/2012/06/21/interactive-periodic-table-of-elements-in-excel/
- http://ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/mol-och-stokiometri/532-substansmangd-molmassa-och-massa.html
Se ett exempel
Titta testa och bygg gärna vidare på detta exempel:
Uppgiften
Uppgift |
---|
Gör om den till GeoGebra |
Problemlösningsuppgifter: Matematiska problem av betydelse för privatekonomi, samhällsliv och tillämpningar i andra ämnen
Evolution of trust innehåller mycket sannolikhetsteori. Studera hur den fungerar.
Stryktipsuppgiften kan du arbeta med och presentera en snygg fullständig lösning på.
Du kan bortse från länken till global uppvärmining.