Granit
Granit är en av de vanligaste bergarterna i jordskorpan. Den är en vulkanisk sten som bildas när magma från långt under jorden genomgår en sakta avkylnings process. Granit kan mellan 20% till 60% kvarts i sin volym och ha 35% totalt fältspat. Granit kan ha olika typer av färger allt från vit till svart och rött beroende på hur mycket av de olika mineralerna som finns i. Granit är inte bra på att leda vätskor men leder vätskor bra om det finns små sprickor i den.
Materialegenskaper:
- Densitet: 2650kg - 2750kg/m3 (beror på typ av granit)
- Hårdhet 6 - 7 Mohs skala (beror på typ av granit)
- Längdutvidgningskoefficient 7.9 - 8.4K-1 (beror på typ av granit)
- Värmeledningsförmåga 2.12W/(m K) - 3.62W(m K) (beror på typ av granit)
- Resistivitet 1500 - 10000 Ohm (beror på typ av granit)
- Porositets förhållandet är 0.4% - 1.5% (beror på typ av granit)
Användning
Granit används för många olika typer av byggen.
Skriv här hur materialet används vid konstruktioner och byggen.
Framställning
Hur tillverkar man med materialet?
Historia
Eftersom att granit är ett så vanligt ämne i jorden så har materialet använts mycket. Materialet har använts ända sen egypterna. Den användes också av många andra länder under antiken. I Egypten så grävdes graniten ut ur stora stenbrott med hjälp av stenar som var hårdare än graniten. Egypterna byggde sina pyramider och tempel med stora massiva granit block. Den röda pyramiden i Egypten är byggd med massa granit block och andra sten block. Andra byggen i Egypten som tak, dörr ramar, vägar, golv och pelare var också byggda av granit i det forna Egypten.
Romarna och Indierna använde också granit i sina byggen. Granit började återanvändas på medeltiden i andra byggen. Gamla granit byggen revs för att komma åt graniten. Det här blev ett svårt jobb för de medeltida sten arbetarna eftersom granit som man format med blir hårdare med åldern. Granit är väldigt hårt så det krävs väldigt mycket skicklighet för att göra skulpturer av den.
Allmän typ av fakta (framställning, historia, etc)?
Pris
Pris och kvaliteter
Länkar
- Källor alltså.