Vägbelysning - Teknisk beskrivning

Från Wikiskola
Version från den 13 oktober 2019 kl. 13.41 av 00nel00 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dagens gatubelysning är ett elektriskt nätverk av parallellkopplade keramiskmetallhalogen lampor som är utlagda längs vägar och gator över hala Sverige. Det elektriska gatulämporna användes för första gången år 1909 med volframlampan som ett test och som sedan gave en snabb framgång och vid år 1926 hade det elektriska lamporna passerat gaslyktorna.

Stolpar

Gatlyktor kan ha olika utseende och former som den vanligaste, en cylinder som går rakt upp med en annan cylinder som sticker ut från toppen av den med en lampa i slutet. Sen så finns det den varianten som har en böjd top och dom som bara sticker ut ur väggen på byggnader. Det alla av dessa har gemensamt är att dom alla är gjorda ut av stål vilket är ett material so är enkelt att producera och att forma till den formren man vill ha. Stolparna är också byggda på ett sånt sätt att om dom skulle bli förstörda av att en bil kör in i dom så kommer dom att böja sig så att chauffören kan sakta ned till en fart som inte är farlig för honom/henne, och åsatt dieter enkelt att byta ut och återvinna en ihop böjd stolpe än en stolpe som är i småbitar.

Lampor

Dagens gatubelysning använder keramiskmetallhalogen vilka är en typ av lampa som innehåller kvicksilver, argon och mentalhalogen salter vilka blir uppvärmda till en temperatur över 1.000°C vilket gör att dessa salter befinner sig i ett form av plasma vilken avger en massa ljus. Anledningen till att dessa lampor används idag är för att dom är en väldigt energi snål variant jämfört med den gamla kvicksilver lampan vilket gör dom ideala för vår tid när man försöker spara så mycket energi som möjligt.

Ledningar

Ledningarna som används för gatubelysning är en vanlig koppar ledning med en ledning som fungerar som en timer vilken slår av/på lamporna vid en viss tid för att dom inte ska vara påslagna under dagen när dom inte behövs och slås på när det blir mörkt på kvällen när dom behövs. Ledningarna är parallell kopplade så att om en lampa skulle gå sönder så skulle det inte påverka resten av systemet och så att man kan byta ut en utan att behöva stänga av alla lamporna.

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gatubelysning_i_Stockholm

https://sv.wikipedia.org/wiki/Keramisk_metallhalogen

https://sv.wikipedia.org/wiki/Volframlampa