Tryckning

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Historia

Träklosstryckning

Träklosstrycknings mall

Den tidigaste formen av tryckning kallades för träklosstryckning. Den tidigaste texten som handlar om träklosstryckning är från år 220 e.kr. Denna form av tryckning är enkel och lätt-tillgänglig. Man använder en träkloss som man täljer tills ens mönster sticker upp i träet. Efter detta så doppar man klossen i något z

Lämplighet för olika typer av material

press-former till tryckning

Man kan trycka på nästan alla typer av material, allt från papper till metaller.

På papper så funkar det lite grann som en laser skrivare. Men på hårda material kan det variera. Man kan ha färg men man kan också pressa in text med hjälp av former som man sedan trycker in i materialet. Dessutom kan man använda en borr som ristar in texten.

Fördelar och nackdelar

Tryckning kan sa sina fördelar samt nackdelar. Några fördelar kan vara att man kan massproducera tidningar och böcker, mycket snabbare och effektivare än en vanlig skrivare. Man kan få mönster och text på kläder samt produkter som vi använder varje dag, som mobiltelefoner och datorer. Tryckning har väldigt få nackdelar men om tryckningen inte är bra så kan färgen eller mönstret försvinna. Kanske bokstäverna på tangentbordet bleknar bort, så du inte kan se vilka bokstäver du trycker på. Samma sak kan hända med tröjor, mönstret eller texten han försvinna så tröjan inte ser så fin ut längre.


Anvädningsområden renars

Kostnad

Kostnader på bok- och tidnings-tryck varierar på vart du trycker, hur många sidor, kvalitet på papperet och hur mycket av sidan är täckt med färg.
Dessutom beror Kostnader på hur mycket du vill trycka, om man vill trycka en bok eller 4000, kommer ha en stor prisskillnad. En bok på 192 sidor kostar 55-85 kr/st.
En tidning på 12 sidor kostar 1.20 kr/st.
Att trycka en T-shirt kostar 10-20 kr/st om man beställer över 4000 st.

För mer priser, klicka här

Trycknings metoder och tekniker:

Hur man skapar tidningar (Högtrycks tekniken)

Högtryck – använder en tryckform där de tryckande ytorna är upphöjda från de icke-tryckande ytorna, som en stämpel. Hit hör till exempel flexografi och boktryck inom industriell tryckteknik, och träsnitt och linoleumsnitt inom konsttryck.

Djuptryck – där de tryckande ytorna består av försänkningar i tryckformen. Hit hör till exempel djuptryck inom industriell produktion, och kopparstick inom konsttryck.

Plantryck eller yttryck – där de tryckande och icke-tryckande ytorna skiljs åt tack vare ytornas olika kemiska egenskaper (att den tryckande ytan attraherar tryckfärg och den icke-tryckande ytan stöter bort tryckfärg) och inte genom nivåskillader. Hit hör offset och stenlitografi.

Genomtryck – använder en tryckform som släpper igenom färg genom de tryckande ytorna och hindrar färg från att nå substratet vid de icke-tryckande ytorna, som en schablon eller stencil. Hit hör bl.a. silkscreen (serigrafi) och risografi.

Fler sätt:

MM av renars

Länkar

Tryckning i wikipedia

Kostnader för tryck