[[File:Fénytörés.jpg|thumb|Ljuset reflekteras i samma vinkel och bryts in mot normalen.]]
<br />
<youtube>OD8DIBWNQzw</youtube>
<br />
=== Snells lag ===
[[Fil:Snells law2 sv.svg|miniatyr|thumb|Ljusbrytning i den horisontella gränsytan mellan två medier med olika brytningsindex]]
Snells lag är den enkla formeln som används för att beräkna vinklarna vid refraktion (ljusbrytning) då ljus färdas mellan två medier med olika brytningsindex. Den är uppkallad efter dess holländske upptäckare Willebrord Snell (1580-1626). ''fr Wikipedia''
==== Minnesregel ====
En bra minnesregel för att bestämma ljusbrytningens riktning är det faktum att ljusstrålen i det tätare mediet alltid befinner sig närmare normalen. Ett praktiskt sätt att komma ihåg detta är att tänka sig ljusstrålen som en bil som kör från en asfalterad yta (det tunnare mediet) och in på lerigt underlag (det tätare mediet). Beroende på vinkeln kommer då antingen det högra eller det vänstra hjulet att passera gränsen först vilket gör att bilen svänger. ''fr Wikipedia''
Läs om [http://en.wikipedia.org/wiki/Snell%27s_law Snells lag] på eng WP.
{{clear}}
=== Totalreflektion ===
När en ljusstråle färdas från ett tätare medium till ett tunnare (dvs ''n''<sub>1</sub> > ''n''<sub>2</sub>) kan man lätt konstatera att ekvationen saknar lösning då θ<sub>1</sub> överstiger ett visst kritiskt värde kallat gränsvinkeln θ<sub>g</sub>. Detta beroende på att sin(θ<sub>1</sub>) alltid är mindre än (eller lika med) 1.
Då θ<sub>1</sub> > θ<sub>g</sub> lyckas inget ljus passera gränsytan och totalreflexion inträffar, dvs. allt infallande ljus återspeglas. Detta kan till exempel inträffa när ljus färdas från vatten till luft, eftersom vatten är ett optiskt tätare medium än luft (''n''<sub>vatten</sub> > ''n''<sub>luft</sub>), om infallsvinkeln samtidigt överstiger θ<sub>g</sub>.
{{wp}}
=== Brytningsindex ===
Brytningsindex är ljusets hastighet i materialet dividerat med ljushastigheten i vakuum.
<math> n = \frac{c}{b}</math>
där n är brytningsindex, c är ljushastigheten i vakuum och v är ljushastigheten i materialet.
=== Reflektion, brytning och totalreflektion ===
[http://www.geogebratube.org/student/m7234 GeoGebra]. Ljusets brytning när det går från ett material till ett annat. Snells lag. Du kan använda glidarna för att variera brytningsindex i första och andra materialet.
Vi var två personer som arbetade fram detta material från grunden och det kan vara lämpligt med en introduktion om hur man skriver på wikin: Kort om Wikimarkup
Kap 10: Ljusstrålar, brytning och brytningslagen- s 188-194
Kap 10: Linser - s 195-204
Kap 10 s 205-208
Diffraktion - Kap 11 s 210-217
Färger, gitter och polarisation - Kap 11 s 218-220
Interferens - Kap 11 s 221-224
Färger, s 204-207
Komplementfärg kan man säga är en färgs motsatsfärg. I vissa färgcirklar ligger dessa färger mitt emot varandra. När man blandar dessa två motsatsfärger uppstår en neutraliserad ton (grå).
Ett objekt som diffusivt (spridande) reflekterar alla våglängder uppfattas som vit, medan ett objekt som absorberar alla våglängder uppfattas som svart.
{{wp}
Om föremålet absorberar en färg, exempelvis blå kommer det att uppfattas som att det har komplementfärgen, exempelvi orange.