Ek: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Ekmaterial1.jpg|miniatyr|Ekvirke]]
== Materialegenskaper ==  
== Materialegenskaper ==  
<b><big>Längdutvidgningskoefficient</big></b><br/>
<b><big>Längdutvidgningskoefficient</big></b><br/>

Versionen från 2 oktober 2014 kl. 07.27

Ekvirke

Materialegenskaper

Längdutvidgningskoefficient
0,5-3,0 mm/meter/100 kelvin

Densitet
750 kg/m3, vilket gör det till ett relativt tungt träslag

Värmeledningsförmåga
Värmeledningsförmågan hos ek är låg.

Resistivitet


Hårdhet


(ex Mohs)

Användning

Eftersom Ek är ett hårt träslag används det bland annat för att bygga träbåtar, men också för att bygga extra fina möbler och golv. På grund av ekens hårdhet och kvalitet är ek ett mycket eftertraktat material som inte det finns så mycket av, därför är priset på ek väldigt högt. Tillskillnad från andra träslag går ek inte att använda för att göra papper då kärlcellerna är alldeles för stora.

Framställning

Ek är ett träslag som man väldigt begränsat får hugga ner och därav blir priset väldigt högt. Många ekar för också väldigt mycket uppmärksamhet av samhället när det har beslutats att de ska huggas ner, som tillexempel TV-eken i Stockholm. Beroende vad som ska produceras av eken bearbetar man virket på olika sätt, men oftast skickas det till ett sågverk där träden hyvlas till plankor.

Historia

Under en lång tid tillhörde alla ekar i Sverige den svenska staten då dem användes för att bygga skepp till flottan. Under Gustav Vasas tid beordrades det mer plantering av ekar för framtida behov för att tillverka flera skepp. Om man hög ner en ek på den tiden, fick man böter de två första gångerna men den tredje gången förlorade man faktiskt livet. Under 1800-talet slutade man använda ek för skeppsbyggnad och man började använda järn och senare stål istället. Därav blev behovet och efterfrågan på ek inte alls lika stort.

Pris


Länkar

- Ek [Wikipedia]
- Utvidgningskoefficient [Wikipedia]