Silver: Skillnad mellan sidversioner
Mario97 (diskussion | bidrag) Ingen redigeringssammanfattning |
Mario97 (diskussion | bidrag) Ingen redigeringssammanfattning |
||
Rad 19: | Rad 19: | ||
Silver används också I mynt, lödmaterial, elektriska kontakter och I högkapacitetsbatterier som till exempel silveroxid–zink-batterier. | Silver används också I mynt, lödmaterial, elektriska kontakter och I högkapacitetsbatterier som till exempel silveroxid–zink-batterier. | ||
== Framställning == | http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/SILBER_1.JPG/360px-SILBER_1.JPG== Framställning == | ||
50% av världsproduktionen av silver kommer från bly och zink malmer. Man framställer silver när Bly smälter. Blysmältan behandlas enligt en speciell metod med zink som drar ut silver ur smältan. Sedan avskiljs den lätta silverhaltiga zinkfasen och zinkmetallen destilleras av. Därefter återstår råsilver, guld och bly som sänks ned i en lösning där en elektrisk ström leds genom. Vad som händer då är att metallens yta omvandlas till metalloxid. Denna gör att ytan blir hård och slitstark. Man kan också få ytan att bli glänsande eller färgad i olika färger. | 50% av världsproduktionen av silver kommer från bly och zink malmer. Man framställer silver när Bly smälter. Blysmältan behandlas enligt en speciell metod med zink som drar ut silver ur smältan. Sedan avskiljs den lätta silverhaltiga zinkfasen och zinkmetallen destilleras av. Därefter återstår råsilver, guld och bly som sänks ned i en lösning där en elektrisk ström leds genom. Vad som händer då är att metallens yta omvandlas till metalloxid. Denna gör att ytan blir hård och slitstark. Man kan också få ytan att bli glänsande eller färgad i olika färger. |
Versionen från 7 november 2013 kl. 12.34
Materialegenskaper:
Densitet: 10 490 kg/m3 (273 K)
Hårdhet: 2,5
Längdutvidgningskoefficient:1,9 mm/meter/100 kelvin K-1
Värmeledningsförmåga: 429 W/(m K)
resistivitet: 1,59x10-8 Ω
elektrisk ledningsförmåg: 63.01 × 106 S/m
Användning
Silver är ett av det vanligaste materialen och används för till exempel i smycken. Förr I tiden användes 44% av allt silver inom fotoindustrin. 2007 minskade denna siffra till 14% eftersom det skapades digitala kameror. Silver används också I mynt, lödmaterial, elektriska kontakter och I högkapacitetsbatterier som till exempel silveroxid–zink-batterier.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/SILBER_1.JPG/360px-SILBER_1.JPG== Framställning ==
50% av världsproduktionen av silver kommer från bly och zink malmer. Man framställer silver när Bly smälter. Blysmältan behandlas enligt en speciell metod med zink som drar ut silver ur smältan. Sedan avskiljs den lätta silverhaltiga zinkfasen och zinkmetallen destilleras av. Därefter återstår råsilver, guld och bly som sänks ned i en lösning där en elektrisk ström leds genom. Vad som händer då är att metallens yta omvandlas till metalloxid. Denna gör att ytan blir hård och slitstark. Man kan också få ytan att bli glänsande eller färgad i olika färger.
Historia
Silver kom senare än guld och koppar och var under brånsåldern ganska sällsynt. I Egypten var silver till och med värdefullare än guld.
Silvergruvor upptäcktes mycket tidigt i Spanien och man har hittat silver smycken från kopparåldern. Det var inte bara Spanien som hittade silvergruvor tidigt, man har hittat silvergruvor i länder i östern vid bronsålderns början. I Karkemisch nära Eufrat har man hittat e silvernål I en kopparåldergrav. Heinrich Schliemann upptäckte vaser och göten av silver vid andra staden vid Troja-Hisatlik. En dolk och några spjutspetsar av silver som funnits vid Borodino I Bessarbien hittades under 1000-talet f.Kr. I Italien har man även använt silver i form av smyckenålar under koppartidern.
Man började andvända silvret mer under järnåldern. Grekerna använde det först till mynt på 600-talet f.Kr. På 100-talet f.Kr. började romarna använda silver mest till silverkärl.
Under 100 och 200-talet kom silvret till de nordiska länderna i form av mynt, men det kom i användning under första århundradet e.Kr. Under folkvandringstiden, som var när många folkstammar flyttade över till den europeiska kontinenten, började man använda silvret mindre. Detta förändrades däremot under vikingatiden när det kom in mycket mynt och smycken från Tyskland, England och arabiska länder in till de skandinaviska länderna.
Pris
Förr I tiden var silvret och guldet I lika högt värde på grund av att det sin sällsynthet. Silvret var till och med värde fullare än guld I vissa länder som till exempel Egypten. Silvrets värde började däremot sänkas med tiden. Om man vill kan man följa växlingarna I guldets och silvrets värde och se att det skiftade. Det beror på att man hittade nya fyndställen som t.ex. gruvor för ena eller andra. I slutet av 1400-talet och början av 1500-talet efter att man hade upptäckt av de stora silverfyndighetrna i Amerika sänktes värdet på silvret väldigt snabbt. Under 1650 och 1870-talet var värdet på silver I relation till guld runt 1:15,5 och uner 1900-talet sjönk den till omkring 1:39
Silverpriset idag är ungefär 6,5 kronnor per gram