Diskussion:Meteorologi: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Tömde sidan)
 
Rad 1: Rad 1:
== Om länkarna ==


jag har samlat en del länkar om global uppvärmning men absolut inte läst igenom det. Jag hoppas det kan vara ett bra underlag för eleverna att läsa in sig på. Källkritiken blir en viktig beståndsdel i detta projekt. Förhoppningsvis kommer vi som undervisar detta att kunna hjälpas åt med att värdera källorna så att vi tar bort det som är mindre relevant och hittar ännu fler bra länkar. Lägg gärna till vad du hittar. Vi kan diskutera vad som bör vara med i projektet på denna diskussionssida. --[[Användare:Hakan|Håkan Elderstig]] 18 december 2012 kl. 10.13 (UTC)
== Projektplan ==
I Götebrorg diskuterade vi hur eleverna ska jobba i projekt med frågor om klimat och väder. På listan fannss punkten Globala uppvärmningen men jag tycker vi ska lyfta ut den till en central del som avslutning. Efter att eleverna gjort sna mindre projekt skulle vi kunna ha en avslutande argumenterande del om den globala uppvärmningen. Det är en kontroversiell fråga med mycket stor koppling till kunskapskraven om fysiken individen och samhället.
== Centralt innehåll som berörs ==
I princip berörs alla delar av detta centrala innehåll av ett projekt om klimat och global uppvärmning:
==== Klimat- och väderprognoser ====
* Ideala gaslagen som en modell för att beskriva atmosfärens fysik.
* Orientering om hur fysikaliska modeller och mätmetoder används för att göra prognoser för klimat och väder.
* Prognosers tillförlitlighet och begränsningar.
==== Fysikens karaktär, arbetssätt och matematiska metoder ====
* Vad som kännetecknar en naturvetenskaplig frågeställning.
* Hur modeller och teorier utgör förenklingar av verkligheten och kan förändras över tid.
* Det experimentella arbetets betydelse för att testa, omvärdera och revidera hypoteser, teorier och modeller.
* Avgränsning och studier av problem med hjälp av fysikaliska resonemang och matematisk modellering innefattande linjära ekvationer, potens- och exponentialekvationer, funktioner och grafer samt trigonometri och vektorer.
* Planering och genomförande av experimentella undersökningar och observationer samt formulering och prövning av hypoteser i samband med dessa.
* Bearbetning och utvärdering av data och resultat med hjälp av analys av grafer, enhetsanalys och storleksuppskattningar.
* Utvärdering av resultat och slutsatser genom analys av metodval, arbetsprocess och felkällor.
* Ställningstaganden i samhällsfrågor utifån fysikaliska förklaringsmodeller, till exempel frågor om hållbar utveckling.

Nuvarande version från 18 december 2012 kl. 15.15