Gips: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 4: Rad 4:
: '''Hårdhet''' 2 på Mohs skala
: '''Hårdhet''' 2 på Mohs skala
: '''Smältpunkt''' 1460 °C
: '''Smältpunkt''' 1460 °C
: '''Kemisk formel''' CaSO4
: '''Kemisk formel''' CaSO<sub>4</sub>
: '''Systematiskt namn''' Kalciumsulfat
: '''Systematiskt namn''' Kalciumsulfat



Nuvarande version från 11 oktober 2016 kl. 20.25

Materialegenskaper:

Kalciumsulfat som man gör gips av.
Kalciumsulfat. Gips består mest av detta.
Densitet 2,96/cm3
Hårdhet 2 på Mohs skala
Smältpunkt 1460 °C
Kemisk formel CaSO4
Systematiskt namn Kalciumsulfat

Egenskaper

Gips/gipsskivor består av 20% kristallbundet vatten vilket ger gipset dess egenskap att frigöra vattenånga vilket leder till att gipset svårare tar eld.

Användning

Kalciumsulfat som man gör gips av.
Bandage. En av många saker man kan göra av gips.

Gips används till t.ex bandage och byggmaterial. Av gips kan man göra gipsskivor som man använder till bl.a väggar och innertak. Gips används på grund av sin starka förmåga att forma och att gjuta olika former med. Det är även ett väldigt billigt och enkelt material att jobba med, men inte ett väldigt starkt material att använda vid konstruktion av större/ tyngre byggen och används därav bara vid områden som t.ex bandage eller enklare byggmaterial.

Framställning

Gips, eller kalciumsulfat vilket är det systematiska namnet för gips har olika slags framställnings processer. Man bryter kalciumsulfatet vid dagbrott/stenbrott. Man maler sedan kalciumsulfatet (gipset) till ett fint pulver. Detta pulver blandar man sedan med rätt mängd vatten för att göra en smet, lik pannkakssmet i sin konsistens. Detta appliceras sedan på olika ytor. Industrigips, som våra gipsskivor består av, är en restprodukt av kalksten blandat med vatten, svavel, luft och koldioxid från rökgasreningen vid kolkraftverk.

Historia

Termen gips användes först på 1700-talet på grund av stora stenbrottavlagringar av gips som ligger i Montmartre, en stadsdel i Paris, som var ett ledande centrum för gips på den tiden. Man använde även under 1700-talet gips som beläggning på trä i Frankrike. Gips har hittats vid utgrävningar i Egypten inuti pyramiderna. Gipset användes då troligtvis till att göra en slags beläggning på väggarna inuti gravkammarna. Vid utgrävningarna har man estimerat att gipset är tillverkat ca. 3000 år f.kr. Gips används än idag som ett slags plåster eller material för att laga eller belägga olika ytor som t-ex trä eller sten. Man blandar bränd gips, sand och vatten som man sedan torkar för att få en stelare pasta som man kan applicera på diverse ytor för att få en hård beläggning. Denna beläggning är väldigt tuff men ändå mjuk, vilket gör att man kan slipa och hugga på gipset.

Pris och kvalitéer

Kalciumsulfat som man gör gips av.
Gips som kan köpas i butik.

Gips kostar ungefär 15-20kr/kg (09-2016).

Det tillverkas olika slags gips som t.ex naturgips som bryts vid dagbrott/stenbrott och industrigips som är en restprodukt från kolkraftverk.


Länkar