Vinyl (pvc plast)

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Info

PVC står för Polyvinylklorid och är en av de vanligaste och mest använda plastsorterna. PVC förbrukar minst energi vid tillverkning och har minst koldioxidutsläpp. PVC används till många saker. Till exempel PVC-rör och PVC-kablar. Se bild för fler användningsområden:

http://www.plastkemiforetagen.se/SiteCollectionImages/PVC/anv%C3%A4ndning_450.jpg

Har du rätt att använda denna? Denna bild har jag all rätt att använda! (cc)


Varför PVC?

  • Vid tillverkning används endast naturämnen
  • Krävs lite energi till tillverkning
  • Liten mängd koldioxidutsläpp
  • Återvinningsbart
  • Väldigt hållbart


Tillverkning


När man tillverkar PVC använder man sig av 57% salt och 43% eten. Från saltet får man klor som tillsammans med eten bildar vinylkloridmonomeren som då är själva byggstenen. Sedan kopplas denna ihop med plymerisation till kedjor som bildar PVC polymeren (Mer om tillverkning finns tillexempel här: http://www.ineos.se/media/files/PVC_fran_salt_atervinning_ineos09.pdf)


Historia


Pvc framställdes för första gången 1838 av Henri Victor Regnault, som var en fransk fysiker och kemist. Det framställningssättet som användes då gjorde det svårt att bearbeta med materialet vilket ledde till att man lämnade "upptäckten". Det kom inte tillbaks till liv fören 1920-talet då företaget BFGoodrich skulle ersätta det dyra naturgummit och PVC valdes av Waldo Semon som var vetenskapsman. Waldo upptäckte att PVC var en utmärkt vattenfast beläggning för tyger. Efterfrågan ökades och så gjorde produktionen (vid denna tid har nya och bättre framställningssätt upptäckts). Runt 1950-talet började fler företag tillverka PVC och det började samtidigt sprida sina användnings områden. Till exempel började man använda det i byggindustrin, specifikt vatten och avloppsrör.


Egenskaper


Densitet [1.4g/cm3]

längdutvidgningskoeffiecient (10–5·7/K)

värmeledningsförmåga [0,16 W/(m*K)]

resistivitet [1E+16 Ohm]


Sidor:

http://www.plastkemiforetagen.se/sektorgrupper/pvcforum/Pages/default.aspx : Text
http://www.janomattsson.se/pdf/fys_egenskaper_termoplaster.pdf : Egenskaper
http://www.ineos.se/media/files/PVC_fran_salt_atervinning_ineos09.pdf : text

Av: Lucas Hägg