Tantal

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tantal

Materialegenskaper:

Densitet: 16.69 g/cm3
Hårdhet: 6,5 Mohs skala
Längdutvidgningskoefficient: 6,3 μm/m·K (i 25°C)
Värmeledningsförmåga: 57,5 W/(m K)
Smältpunkt: 3290 K (3017 °C)
Resistivitet: 131 nΩ·m (i 20°C)

Användning

En stor del av vad tantal används för är för elektrolytkondensator. Tantalelektrolytkondensatorer är bra när elektrolytkondensatorn behöver vara liten som i mobiler, kameror och dvd-spelare.

Tantal används även i kirurgiska instrument och implantat eftersom den är bioinert. Tantal används också i bl.a. avancerade halvledare, kraftiga resistorer och i metallegeringar för att öka deras styrka, smältpunkt, duktilitet och resistens mot korrosion.

Framställning

Ren tantalmetall sälj inte, istället säljs coltan. Coltan innehåller tantalit [(Fe, Mn)Ta2O6] och columbit [(Fe, Mn)Nb2O6]. För att öka koncentrationen av tantalit och minska koncentration columbit används gravity separation eftersom tantalit har ett högre specifik vikt än columbit. Att helt separera tantal från niob är en hård process eftersom de har väldigt similära egenskaper. De kan separeras genom hydrometallurgi eller elektrolys.

Tantal är livsfarligt vid koncentrationer av 2500 mg/m3 vilket är varför den tillåten exponering av tantal i en 8 timmars arbetsdag är 5 mg/m3 och 10 mg/m3 vid en kort period. Svetsning av tantal måste göras i en atmosfär av argon eller helium för att undvika kontamination

Historia

Tantal upptäcktes 1802 i Sverige av Anders Ekman. Namnet kommer från Tantalus, en karaktär från grekisk mytologi. När den först upptäcktes var det många forskare som trodde att tantal inte var en ny grundämne, men snarare samma som grundämnet columbium, nu niob, som upptäcktes ett år tidigare av Charles Hatchet. Det bevisade dock senare att de var annorlunda.

Pris

151800 USD/ton

Länkar