Skillnaden mellan ekvation, olikhet, algebraiskt uttryck, funktion

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök
[redigera]
Target 10 points.svg
Mål för undervisningen Fundamentala begrepp

Denna lektion belyser vi skillnaden mellan begreppen ekvation, olikhet, algebraiskt uttryck samt funktion.


Definition
 • En variabel är något som kan ändras. Inom matematiken och datavetenskapen betecknar den ett namngivet objekt som används för att representera ett okänt värde, till exempel ett reellt tal.
 • Ett algebraiskt uttryck innehåller någon variabel.
 • Om ett uttryck sätts lika med ett värde får vi en ekvation. Uppställandet av en ekvation ett sätt att med symboler beskriva, att de kvantitativa värdena av två matematiska uttryck är lika. Uttrycken, som kallas led, skiljs åt med ett likhetstecken. Det som står till vänster kallas för vänsterledet och det som står till höger för högerledet. Ekvationer kan användas för att beskriva kända förhållanden, till exempel fysikaliska eller ekonomiska sådana. Att lösa en ekvation är att bestämma de värden på ekvationens variabler för vilka ekvationen är uppfylld.
 • En olikhet är ett matematiskt uttryck eller en utsaga som innehåller ett olikhetstecken. Om ett uttryck kopplas till ett värde genom ett tecken för större än eller mindre än så har vi alltså en olikhet.
 • Ordet funktion syftar på en regel som innebär att till varje invärde associeras ett utvärde. Ofta beskrivs sambandet mellan invärde och utvärde med en matematisk formel, där invärdet representeras med en eller flera variabler, alternativt med en tabell eller grafiskt med en graf, ett sambandsdiagram eller ett pildiagramLagtävling som din lärare startar

Vi ska tävla i att identifiera ekvation, olikhet, uttryck och funktion.


Genomförande

 1. 5-7 min research. Vad är ett uttryck, en funktion, en ekvation och en olikhet?
 2. åtta per lag och fyra lag
 3. en skickas fram per slide
 4. de har en färgpenna som sitt lags färg
 5. ny text i rutorna
ekvation olikhet
uttryck funktion
 1. när ny slide sätter de kryss på sina objekt och lägger pennan på bordet
 2. poäng 4, 3,2,1 för snabbhet. Fel gör att man halkar ner i listan

Presentationen

Om du läst teorin och deltagit i aktiviteten så bör du ha lärt dig skillnaden mellan ekvationer, olikheter, algebraiska uttryck och funktioner. Det är därför inte meningsfullt att öva mer specifikt på detta utan du kan räkna valfria uppgifter och repetera eftersom kursen nu är färdig vad gäller det centrala innehållet.


Rls6vbnpndynmieps27hdw.jpg
läromedel: Se Sammanfattningen


Matteboken.png
Läs om Det som närmast svarar mot detta är Funktionsbegreppet


Exit ticket