Silvertejp

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Silvertejp

Duct tape 2016

Silvertejp är en vävtejp med häftämne av naturgummibas. Ytterst kraftig och vattenavvisande vilket gör den lämplig till allt från hopdragning av rör, tätning av ammunitionslådor till fastsättning av karossdetaljer. Kallas även duct-tejp efter engelskans duct tape. Blanda inte ihopp gaffatejp och silvertejp. De är väldigt lika varnadra. Efter som båda är olika typer av vävtejp. vävtejp är en tejp där ryggen är armerad. Vanligen används gasväv eller segelduk som armeringsmaterial, men även glas- och kolfiberväv förekommer om belastningskraven är höga. Gaffatejp är precis som silvertejpen en vävtejp, men med häftämne av syntetgummibas som i motsats till silvertejp som har naturgummibas inte. Gaffatejp lämnar inte limrester på kablar och utrustning vid borttagning vilket gör den användbar för tillfälliga fastsättningar av till exempel kamerastativ, mikrofonbommar och dylikt.

Användning

Silvertejp används allt från hopdragning av rör, tätning av ammunitionslådor till fastsättning av karossdetaljer. Används oftas i vardagen till att laga saker exempel spruket plast. Silvertejp kan användas till att göra saker. De här filmerna är exempel på vad man kan använda Silvertejp till. Silvertejp har många användnings område så det är alltid bra att ha. http://homestead-and-survival.com/make-duct-tape-sled/ över levanads ideer

Framställning

Silvertejp produceras över hela världen av många olika tillverkare på olika sätt. Tejp är tillverkad av två huvudbeståndsdelar ryggmaterial och häftämne. Dessa kan spaltas upp ytterligare. Tejpremsan består i allmänhet av fyra skikt som samtliga påverkar tejpens egenskaper Silvertejp är en vävtejp med häftämne av naturgummibas.

Historia

Silvertejp skapades för den amerikanska armen under andravärdskirget. För att stänga ammunitionslådor så innehållet inte blev fuktskadat under båtresor. Senare upptäkte man att det fanns många fler användingsområden för denna tejp.

Pris

Priset och kvaliteten kan variera mycket beroende på tillverkaren eller vart man köper det. Exempel på samma hemsida kan man hitta Silvertejp av två olika tilllverkare för två olika priser. En för 60kr den andra för 160kr. Enligt tillverkarrn av den dyrare variaenten ska den hålla längre. Detta bevisar att kvaleteten och priset ändras beror på tillverkaren. (Som tidigare nämnt balnda inte ihopp silvertejp och gaffatejp mer infomation står ovan på silvertejp.)

Länkar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tejp