Matematik

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Nu är sidan förenklad så att du ska hitta lättare. Du ser länkar till matematikens områden nedan. Det här är de områden som man jobbar med i matematiken:


Tal och räkning

Bråk

Procent

Geometri och mätningar

Algebra

Statistik

Sannolikhetslära


eller per årskurs
Extra

Bra spel. Matteaktiviteter på nätet som kan förgylla eller fördriva tiden.

Mattekluringar till lektionsstart år 6

Multiplikationstabell 1-10

Hjälp i matte till elever med särskilda behov

Att tänka på vid matteprovet

Det pratas om the Teaching gap. Så här kan en typisk japansk mattelektion se ut. Det skiljer sig en del från en svensk vilket kan vara värt att diskutera.

Prezi om utveckling av matten år 6

Om man behöver hjälp på mattelektionen

Så funkar matteplaneringen.

Hur du som elev kan använda diagnoser för att planera ditt arbete.

Bedömning i matematik Tester, bedömningsmatriser, alternativa bedömningsformer.

Matteverkstad Om laborativ matematik. Tips om hur man bygger upp en matteverkstad.

Kluringar och matte utan att räkna.

Problemlösning.

Diagnoser och allmänna tester

Logoprogrammering

Att väcka intresse för ma/no i år 5

Nivågruppering är kontroversiellt och det kan behövas någon form av policydokument om målgrupper att utgå ifrån vid diskussioner med elever och föräldrar.

Eleverna kan göra egna arbeten om matematikens historia. Det passar väl in på några kriterier för VG och MVG. Det lämpar sig väl att göra en Power Point eller dyligt.

Inför NP åk 9

I nian är behovet av repetition stort. Jag tycker inte att det känns kul att köra den repetition som finns i någon bok. Jag vill få in mer variation. Jag har en planering för tolv veckor under våren. Man hinner inte göra grundliga genomgångar av hela områden och det duger egentligen inte att kopiera ut några sidor ur olika matteböcker.

Här är en lista över de områden jag brukar träna. Till varje område finns en lektionsplanering för cirka två veckor med teori och uppgifter blandat.

Kopior på gamla diagnoser och prov blir tråkigt i längden. Om man vill lägga in något nytt och spännande som ändå låter eleverna bruka sina gamla kunskaper behöver man idéer. Jag har en lista över övningar som fungerar även om eleverna redan gjort dem. Och som är ett måste om eleverna inte har fått göra dem. Sedan vill jag gärna repetera algebra mm. Alldeles innan B-provet tränar vi taluppfattning och problemlösning i de gamla B2-proven.

En-lektionsövning med fraktaler samt exempel på elevernas svar.