Kevlar

Från Wikiskola
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kevlar

Kevlar är ett super-starkt plast som uppfanns av Stephanie Kwole och Herbert Blades som arbetade för DuPoint. Kevlar är bara handelsnamnet. Det riktiga namnet är Para-aramidfiber. Armidfiber börjar i flytande form som sedan vävs till ett textilt material. Kevlar är starkt men inte töjbart och är ganska dyrt. Kevlar kommer i två varianter som kallas Kevlar 29 och Kevlar 49.

Materialegenskaper:

densitet [1100 kg/m3]
hårdhet (värdes aknas])
längdutvidgningskoeffiecient [K-1]
värmeledningsförmåga [W/(m K)]
resistivitet [isolator]
Aramid fiber2

Användning

Kevlar är ett väldigt starkt material vilket gör det bra till saker som behöver vara extra stark, men materialet är också dyrt, trots det så används i många olika föremål så som, Cykeldäck, tävlingssegel, trummor och kroppsskydd.

Varianter

Kevlar K-29 - i industriella tillämpningar, såsom kablar, ersättnings asbest, bromsbelägg, och kropp / fordons utrustning. Kevlar K49 - hög modul används i kabel- och rep produkter. Kevlar K100 - färgad version av kevlar Kevlar k119 - högre töjning, flexibel och mer utmattningshållfasthet Kevlar K129 - högre seghet för ballistiska tillämpningar Kevlar AP - 15% högre draghållfasthet än K-29 Kevlar XP - lägre vikt harts och KM2 plus fiberkombinationen Kevlar KM2 - förbättrad ballistisk motstånd för pansar applikationer

Framställning

Kevlar är gjort av armidfiber. armidfiber börjar i flytande form som sedan vävs till fiber. fibrer vävs och bildar kevlar.

Pris

Pris och kvaliteter: 21.8 - 36.4 GBP/kg. (GBP är valutan brittiska pund)

Länkar

http://en.wikipedia.org/wiki/Kevlar

http://inventors.about.com/library/inventors/blkevlar.htm

https://www.youtube.com/watch?v=Pz8Tjr1ToRk